Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Sourcing af råmaterialer truer Kenyas tekstil-industri.

Et amerikansk initiativ, der skal hjælpe eksport og booste selvforsyning, kan meget vel true den kenyanske tekstilindustri.
Et amerikansk initiativ, der skal hjælpe eksport og booste selvforsyning, kan meget vel true den kenyanske tekstilindustri.

 

Sammen med 38 andre afrikanske lande er Kenya en del af AGOA (Africa Growth and Opportunity Act, red.), et amerikansk initiativ søsat for at give disse nationer toldfri adgang til det amerikanske marked – med blandt andet tekstiler og tøj. 

Dog skal landende være selvforsynende i forhold til sourcing af de råmaterialer, der skal bruges til produktionen af eksporttingene i 2012 – og her menes Kenya at komme til kort. Det skriver Fibre2Fashion.com. 

Det er både lovgivere og branchefolk i Kenya, der mener, at det er en umulig opgave for dem at nå et sådan niveau af selvforsyning inden for den givne tidsfrist, på grund af de mange kampe i landets bomuldssektor. 

Kenyanske tekstilproducenter er pt. omkring 150 dage om at levere en ordre til USA – regnet fra bestillingsdato. Denne tid kan reduceres til omkring 60 dage, hvis råmaterialerne kommer fra indenrigsmarkedet. Derudover ville det booste salget og være givende for landets bomuldsproducenter. 

Kenya har fra officielt hold tilskyndet USA til at fritstille dem fra klausulen, men hvis den amerikanske regering nægter, vil det betyde, at tekstilmanufakturer der bruger importerede råmaterialer, ikke vil opnå den toldfri gode. Dette kan gå ud over Kenyas boblende tekstilindustri, der allerede har problemer med dyre produktionsomkostninger og flytning af produktion til områder med lavere omkostninger. Derudover kan Kenya tabe i konkurrencen til blandt andet Kina, og videre føre til fyringer. 

Kenya er blevet godkendt til at eksportere over 6000 varer toldfrit til USA via AGOA, men landet regner kun 20 produkter på listen – diverse textiler-sager inkluderet.