Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Ændringer i Lukkeloven udfordrer små butikker

Fra 2012 kan danske butikker frit bestemme egne åbningstider.
Fra 2012 kan danske butikker frit bestemme egne åbningstider.

Lukkeloven bliver afskaffet per 1. oktober 2012. Forretningsdrivende har længe været underlagt begrænsende lovgivning i forhold til deres åbningstider, men i 2012 bliver der ændret på dette.

Over de senere år er Lukkeloven blevet liberaliseret gradvist. I juli 2010 ændrede man eksempelvis Lukkeloven til, at butikker kunne holde åbent 30 søndage om året frem for kun 20 søndage om året.

Afskaffelsen af Lukkeloven kommer dog ifølge Mette Feifer, chefkonsulent hos Dansk Erhverv, ikke nødvendigvis til at betyde de store ændringer i den danske detailbranche:

”Det er langt fra alle butikker, der vil benytte sig af den nye lov, da det i mange tilfælde ikke kan betale sig. Ofte er der ikke nok kunder på de skæve tidspunkter og dermed ikke nok indtjening. Derudover kan der være nogle udgifter ved, at medarbejderne skal have højere løn om aftenen og på søndage.”

I stedet for Lukkeloven vil man indføre en såkaldt "Helligdagslovgivning", der kræver, at butikkerne holder lukket på helligdage som eksempelvis påsken, 1. og 2. juledag samt de mere uautoriserede helligdage som grundlovsdag og juleaftensdag.

De store versus de små
Den nye Lukkelov kommer til at gælde for alle, men det vil dog være de store butikskæder, shoppingcentre mv., der vil få mest glæde af det:

”Der bliver solgt en stor del beklædning i de store supermarkeder, som i forvejen holder åbent alle de søndage, de må og lange lørdage. Disse butikker kommer helt sikkert til at udnytte den nye lukkelov fuldt ud, så der vil man se en skærpet konkurrence i forhold til de mindre butikker,” siger Mette Feifer til FashionForum.dk og fortsætter:

”Det kan helt sikkert være en udfordring for de små butikker, fx hvis man kun er sig selv og måske en enkelt medhjælper. De små butikker kan ikke matche de store butikker, der har en større bemanding og bedre mulighed for at holde længe åbent.”

Stabiliserer grænsehandel
Om det kommer til at styrke Danmark i konkurrencen om forbrugerne i Øresundsregionen, som FashionForum.dk tidligere har skrevet om, siger Mette Feifer:

”Det er en brik i det store spil om, hvor attraktivt det er at handle i enten Danmark eller Sverige. Hvis der er større tilgængelighed ved at handle ét sted frem for et andet, så vil det gøre det mere attraktivt. Men Danmark vil blive mere ligeligt stillet med Sverige.”

Få mere information om den nye Lukkelov her.