Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Danske butikker lider under svenske åbningstider

Den svenske hovedby i Øresundsregionen skærper konkurrencen i kampen om forbrugerne.
Den svenske hovedby i Øresundsregionen skærper konkurrencen i kampen om forbrugerne.

Malmø har besluttet at holde søndagsåbent, og det har konsekvenser for det københavnske og nordsjællandske butiksliv. Især konkurrencen fra Danmark har været afgørende for den svenske beslutning. Antallet af danskere, der gjorde deres juleindkøb på den anden side af sundet, var nemlig betydeligt mindre end sædvanligt i julen 2010.

I Sverige har man ikke en Lukkelov som i Danmark, og det kan komme til at få betydning for de danske butikker.

"Det kan gøre Malmø mere attraktivt som et shopping-udflugtsmål. Den store valutaforskel, der har været, har længe trukket flere danske kunder til Sverige," siger Mette Feifer, chefkonsulent i Dansk Erhverv, til FashionForum.dk og fortsætter:

"Det er jo ikke altid muligt at handle om søndagen i Danmark, og det kan Malmø nu tilbyde. Dog er der flere danske shoppingcentre, bymidter og lignende, der holder åbent i takt med, at Lukkeloven liberaliseres i Danmark."

Tøj er en populær grænsehandelsvare
Det er især de danske tøjbutikker i København og Nordsjælland, der vil mærke den skærpede konkurrence. En undersøgelse om befolkningens grænsehandel i Sverige, som Dansk Erhverv foretog i maj 2010, viser, at 67 pct. køber beklædning og sko på deres ture til Sverige. Det er i følge Mette Feifer et højt tal.

"Det handler om, hvad det er for nogle varer, der er billige at købe. Her er valutaforskellen igen en betydningsfuld faktor, hvor især de svenske tøjmærker kan være billigere derovre."

Der er dog lys forude for de danske handlende.

"Det er ikke længere så fordelagtigt for danskere at shoppe i Sverige, da den svenske krone bliver stærkere over for den danske krone. Derfor er der ikke den samme valutafordel for danskere, som der var for nogle år siden," slutter Mette Feifer.