Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

En gratis indsprøjtning

Soulland-Lisa kalder praktikanterne en uvurderlig - og højt prist - del af dansk mode.
Soulland-Lisa kalder praktikanterne en uvurderlig - og højt prist - del af dansk mode.

Kære læsere. Vi beklager meget, at det har stået så stille på bloggen i løbet af de sidste par måneder.

Vi har haft gang i en masse sjove projekter. Vi har bl.a. åbnet butikken U.S. Import på Gl. Kongevej 37. Butikken er fyldt med lækkerier fra Soulland, Pendleton Woolen Mills, Back (Ann Sofie Back), Stine Goya, Veronica B Valleness og en masse andre. Vi er i fuld gang med at planlægge den kommende modesæson, og så har vi fået en ny praktikant, Benjamin. Og det her indlæg skal handle om Benjamin, praktikanter og gratis arbejdskraft.

I løbet af det seneste år er vi begyndt at have praktikanter hos Soulland, og Soullands praktikanter er ulønnede. Jeg vil ønske, vi kunne give alle de talenter, der træder indenfor vores dør, en løn svarende til det arbejde, de udfører. Det kan desværre ikke lade sig gøre.

Den sørgelige sandhed omkring den danske modebranche er, at de fleste mindre danske modevirksomheder er afhængige af gratis arbejdskraft for at kunne udvikle sig og for at komme frem. De fantastiske designpraktikanter vi har haft fra Central Saint Martins har været uvurderlige i forhold til at skabe et overskud og bedre vores designprocess. Og med Benjamin har vi fået en praktikant, der skal hjælpe til med PR, kommunikation og salg, og Benjamin får travlt.

Man skal ikke søge meget længere end FashionForum.dk for at se, at der er behov for den gratis arbejdskraft, og man kan selvfølgelig spørge, om det overhovedet kan retfærdiggøres at holde en branche i live, som ikke kan opretholde sig selv. Det synes jeg jo selvfølgelig, at det er.

Mange af de modevirksomheder, som har brug for den gratis arbejdskraft, er en del af et vækstlag i den danske modebranche. Hvis de danske modevirksomheder, der har en ambition om at stadfæste sig på den internationale scene, skal have en reel mulighed for at vokse og bevare en kreativ integritet, er det nødvendigt med en regelmæssig gratis indsprøjtning af arbejdskraft. Uden praktikanterne kan det være noget nær umuligt at afvikle et show, få kollektionerne klar i tide og få pakket varer.

På sigt vil den gratis arbejdskraft forhåbentligt være med til at skabe en grobund for, at flere virksomheder vokser sig så store, at de har råd til at betale deres praktikanter ordentligt. Anskuet fra det perspektiv, kan man argumenter for, at praktikanterne selv er med til at puste liv i en branche, som de er ved at blive en del af.

Personligt synes jeg, det er svært ikke at betale Benjamin en ordentlig løn, så vi betaler ham i arbejdsopgaver. Det lyder som en ond joke. Når Benjamin er færdig med sit forløb hos Soulland og skal tilbage på designskolen, håber jeg, at han har fået indblik i driften af en lille modevirksomhed, er blevet en del af et netværk, han kan trække på fremover, og er positive og udfordrende oplevelser rigere.

Tak for 2010 på FashionForum.dk. Nytårsfortsættet fra Soulland-lejren er at tilbringe meget mere tid i FashionForum.dk-regi. Og alle er selvfølgelig velkomne til at sende en ansøgning til mig, hvis I gerne vil i praktik hos Soulland i det kommende år.

God jul til jer alle fra Lisa og Soulland!