Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Smykke-kopisag tager ny drejning

Nialaya har ansøgt om retten til varemærket Shamballa, men det har en naturlig forklaring, siger Nialaya-ejer.
Nialaya har ansøgt om retten til varemærket Shamballa, men det har en naturlig forklaring, siger Nialaya-ejer.

FashionForum.dk har tidligere skrevet om den verserende kopisag, hvor ejerne bag luksussmykkebrandet Shamballa Jewels anklager smykkeproducenten Nialaya for at have kopieret deres design i en række macraméarmbånd. Sagen er endnu ikke kommet for retten i USA, men har netop taget endnu en drejning.

Shamballaejer og -designer Mads Kornerup peger nemlig på, at Jannik Olander, entreprenør og designer bag Nialaya, der tidligere har afvist al tale om kopi, i marts 2010 har ansøgt de amerikanske varemærkemyndigheder om retten til navnet Shamballa. Mads Kornerup forklarer sagen til FashionForum.dk:

"Man kan jo kun gisne om, hvad han vil med navnet. Vi har aldrig registreret vores brand i USA. Jeg har altid brugt navnet Shamballa, lige siden jeg startede som designer i halvfemserne. Og jeg har haft en butik med det navn i New York siden 1994, så vi har brugsretten til varemærket, hvad enten vi ansøger om det eller ikke. Der har ikke været grund til at registrere Shamballa i USA, fordi vi var alligevel først på banen," siger Mads Kornerup, der siden 1994 har designet Shamballas dyrebare signatursmykker, med henvisningen til det amerikanske retsprincip efter ’first use’, som henviser til, at de første der bruger et givent navn har retten til det.

Danske Jannik Olander, der er bosat og driver sin virksomhed Nialaya fra Californien, har dog en anden forklaring på varemærkeansøgningen. Per mail bekræfter han, at han har ansøgt om navnet men forklarer per mail situationen til FashionForum.dk på følgende måde:

“Baggrunden for varemærkeansøgningen er, at vi har talt om at lave et samarbejde (de to virksomheder imellem, red.). Jeg fandt dog hurtigt ud af, at Kornerup-brødrene (Mads og Mikkel Kornerup, ejere af Shamballa, red.) slet ikke arbejder i samme tempo, som jeg gør,” siger designeren, der tilføjer, at han flere gange har tilbudt Shamballa at overføre registreringsansøgningen til dem. Han peger videre på, at krisen har været hårde ved Shamballa:

“Nu prøver de desperat at finde en undskyldning for, hvorfor deres salg er faldende.”

Hos Shamballa genkender man imidlertid ikke den udlægning.

"Det er en stiv løgn, når Jannik (Olander, red.) siger, at han har været i kontakt med os vedrørende ansøgningen om varemærkeregistreringen. Vi har aldrig nogensinde talt med ham om at registrere navnet," siger Mads Kornerup, der forklarer, at det både er knyttemetoden men især en designbeskyttet lås, Nialaya har kopieret:
 
”Den lille, firkantede lås, som vi har opfundet og har designbeskyttet i Danmark (siden 2008, red.), er netop skabt, så man kunne kende forskel på kopierne og den ægte vare. Det er det koncept, han har tyvkopieret, og derudover har han så også benyttet knyttemetoden og mine perlekombinationer.”

Shamballa Jewels har anlagt sag mod Nialaya i USA og afventer stadig svar fra det amerikanske retsvæsen om, hvornår smykkekopisagen mod Jannik Olander og Nialaya kommer for retten.

Foto: Shamballa – oversigt over armbånd fra hhv. Nialaya og Shamballa.