Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

article_Er du blevet kopieret? Ty til markedsføringsloven!

En forsker ved Danmarks Designskole hjælper modebranchen gennem kopi-junglen.
En forsker ved Danmarks Designskole hjælper modebranchen gennem kopi-junglen.

Adskillige kopisager har martret dansk mode gennem de seneste år, beskyldningerne er føget gennem luften, de små peger fingre af de store, og de store peger fingre af de endnu større. Men hvornår er en kopi egentlig en kopi?

I en interviewserie med forskningsadjunkt ved Danmarks Designskole Stina Teilmann-Lock, der lige nu arbejder på et forskningsprojekt om netop enerettigheder og designkopier, sætter FashionForum.dk fænomenet ‘kopi’ under lup.

Selvom Stina Teilmann-Lock i første del af serien fortalte, at der sjældent er gode muligheder for at vinde en kopisag med usgangspunkt i ophavsretslovgivning, er alt nu ikke tabt alligevel, afslører hun i anden del af serien:

”Markedsføringsloven er bedst til at klare kopisager. Her fokuserer man på, at kopisten lukrerer på det benarbejde, originalen har lagt i at markedsføre produktet og vinde markedsandele,” forklarer Stina Teilmann-Lock, der peger på Nørgaard-sagen, hvor Jørgen Nørgaard faktisk vandt andet led i retssagen – der var nemlig, konkluderede dommerne, tale om, at Rebecca Mode havde brudt markedsføringsloven.

Endeligt kan man designregistrere sine designs, præcis som man kan patentere en opfindelse, forklarer Stina Teilmann-Lock. Men dette kan hurtigt blive en bekosteligt affære for den lille virksomhed.

”Det koster som udgangspunkt 1.200 kr. i ansøgningsgebyr for at designregistrere et stykke tøj, dertil kommer tillægsgebyrer på 700 kr., prøvningsgebyr på 3.000 kr.,og så videre, og har du en kollektion på 20 dele, løber det altså op. Oven i det skal registreringerne så fornys løbende for 2.200 kr. pr. fornyelse. Men de store, fx Marimekko, tager sig råd til det.”

Stina Teilmann-Lock har ikke noget endeligt godt råd til de designere, der føler deres kreationer misbrugt, men opfordrer alle bekymrede til at melde sig ind i foreningen Danske Designere, der giver juridisk rådgivning og støtte i plagiatsager,  men helt overordnet synes hun faktisk også, at den danske lovgivning fungerer glimrende.

”Lovgivningen er afbalanceret herhjemme. Vi er godt stillet i Danmark.”

LÆS OGSÅ:

Rettighedsekspert: Kopi er en del af modens natur