Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

article_Forskningsprojekt kortlægger historiske trends

Modetrends fra 1500-1800-tallet bliver emnet for et stort, nyt dansk forskningsprojekt.
Modetrends fra 1500-1800-tallet bliver emnet for et stort, nyt dansk forskningsprojekt.

Københavns Universitet har i samarbejde med blandt andet Nationalmuseet fået en treårig bevilling på syv mio. kr. til et stort, internationalt forskningsprojekt om historiske trends i tøjmoden. Projektet stiller ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet skarpt på modevarers betydning i Vesteuropa fra renæssancen og frem til ca. 1800.

Danmark har nogle af verdens førende forskere inden for tekstil- og dragtområdet. Forskerne på det internationale hold, der har fået millionbevillingen til forskningsprojektet ”Fashioning the Early Modern: Creativity and Innovation in Europe, 1500-1800”, er eksperter i blandt andet kunst- og designhistorie, samt tekstilteknologi og -historie. De skal undersøge, hvordan og hvorfor bestemte typer af mode og modetilbehør i alle materialer blev moderne på tværs af Europa, mens andet kun dannede mode enkelte steder.  Forskergruppen skal arbejde tæt sammen med moderne modedesignere og modestuderende og skabe nye kreative initiativer. 

Professor Marie-Louise Nosch fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Teksttilforskning på Københavns Univseritet forklarer: 

”Mode i Europa 1500-1800 er som et spejl på kulturhistorien i den tid, hvor Europa for første gang rigtig blev global med eksotiske forbindelser til andre verdensdele. På samme tid tillod industrialiseringen i den sidste del af perioden at producere og cirkulere modens udtryk på en helt anden skala. Og det påvirkede den europæiske befolknings liv og forbrug.”

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem en række europæiske universiteter, men der er først og fremmest tilknyttet forskere fra Danmark, Sverige, Finland og England, selvom forskningsområdet dækker hele den europæiske mode. En lang række artikler og bøger skal være det afsluttende resultat af projektet, ligesom der løbende vil komme udstillinger. Fx planlægges en udstilling om rokokotøj på Kunstindustrimuseet i København. I marts 2012 afholdes et møde, ligeledes i København, hvor forskerne vil kombinere fremtid og fortid. Marie-Louise Nosch uddyber: 

”Vi inviterer en række moderne modedesignere til at kommentere på historiens betydning for design i dag. Vi vil vide noget om, hvad designerne kan bruge i dag, og høre deres kommentarer på moden fra gamle dage.”