Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Sommerpensum

Sommertid er lig med læsetid. Naturligvis skal der være plads til den svenske krimi i strandtasken, men skulle der blive tid til at supplere med modelitteratur, følger her Frederik Bjerregaards underholdende anbefalinger.
Sommertid er lig med læsetid. Naturligvis skal der være plads til den svenske krimi i strandtasken, men skulle der blive tid til at supplere med modelitteratur, følger her Frederik Bjerregaards underholdende anbefalinger.

Sommertid er lig med læsetid. Naturligvis skal der være plads til den svenske krimi i strandtasken, men skulle der blive tid til at supplere med modelitteratur, følger her en række underholdende anbefalinger.

[[addon]]Dana Thomas: ’Deluxe: How Luxury Lost its Luster’
I ’Deluxe: How Luxury Lost its Luster’ konstaterer Newsweeks Dana Thomas, at modeindustrien ikke er, hvad den har været  (hvis nogen skulle være i tvivl). I takt med at omsætningen er eksploderet de sidste to årtier – på verdensplan nærmer den sig eftersigende 200 milliarder dollar årligt – er de familieejede, kvalitetsdrevne og til tider vakkelvorne koncepter tilsidesat til fordel for outsourcing, snorlige markedsføring og aggressiv kommercialisme, fortæller Dana Thomas i denne underholdende, velskrevne bog, som også indimellem tager sig tid til at fortælle, hvordan nogle af de vigtigste aktører er kommet til tops i branchen.

 

 

Vanity Fairs modeudgave
Hold øje med det amerikanske magasin Vanity Fairs særudgave om style. Indholdet tæller hvert år den berømmede best dressed-liste (er Victoria Beckham på og hvor ligger Tom Ford mon i år?) og moderedaktør Michael Roberts charmerende illustrationer.

[[addon]] Derudover er der hver gang dybdegående features. Tag interviewet med Calvin Klein fra sidste år, skrevet af tidligere Interview-chefredaktør Ingrid Sischy, hvor den amerikanske designer for første gang åbnede op for de følelser og tanker som løb gennem hovedet på ham, efter at han var trådt tilbage fra sit livsværk. Eller Edward Helmores portræt af britiske Isabella Blow, overskriften var ’Final Blow’, hvor både hendes betydning som inspirator i modeverdenen blev forklaret, ligesom de triste omstændigheder om hendes selvmord blev oprullet. Eller tag den første linje i Paul Goldberger essay om Ralph Lauren: ”Not since Walt Disney has one man persuaded so many to buy into his personal fantasy.” En artikel, der pædagogisk forklarer fascinationen – og forretningsmodellen – bag Kongen af WASP.

[[addon]]Sara Gay Forden: ’House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed’
1990’erne definerede modebranchen som vi kender den i dag. Det var her de store konglomerater begyndte at dukke op som modens mest magtfulde aktører og begyndte at tage for sig af retterne blandt de gamle modehuse. Det italienske hus Gucci endte i midten af en kamp mellem de ærgerrige PPR’s Francois Pinault og LVMH CEO Bernard Arnault (Pinault vandt). Men der er mere til historien end konglomeraternes kamp. Eksempelvis Tom Fords fremkomst på modescenen og et mordmysterium i Gucci-familien. Ikke underligt at en filmatisering af Sara Gay Fordens bog er undervejs.


[[addon]]Joan DeJean: ’The Essence of Style:  How the French Invented High Fashion, Fine Food, Chic Cafés, Style, Sophistication and Glamour’

Stort set alt hvad vi kender indenfor modeverden – fra chic mode til champagne, fra haute cuisine til bling bling, kan spores tilbage til én mand: Den franske Solkonge Louis XIV. I bogen ’The Essence of Style’ fortæller professor Joan DeJean eksempelvis om hvorfor det er diamanter, som i dag regnes for det ypperste blandt ædelstene? Gennem hele renæssancen var det perler, der symboliserede rigdom og skønhed, men midt i 1600-tallet blev Louis XIV så glad for de farveløse sten, at han brugte, hvad der i dag svarer til 75 millioner dollars på at blive kongen af bling bling. En investering som var med til at give dem den fremtrædende position, de har haft siden da og førte til at Paris’ Place Vendome i dag stadig er verdens centrum for smykker.