Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

H&M beskyldt for endnu mere tøjafbrænding

Den svenske tøjgigant er ikke færdig med at være i fedtefadet. Ifølge SVT har de brændt dobbelt så meget nyt tøj af i hjemlandet i 2016, som de er afsløret for at have gjort i Danmark.
Den svenske tøjgigant er ikke færdig med at være i fedtefadet. Ifølge SVT har de brændt dobbelt så meget nyt tøj af i hjemlandet i 2016, som de er afsløret for at have gjort i Danmark.

For lidt over en måned siden talte H&Ms danske Communications Manager, Marlene Hyre-Dybbro, ud om de anklager, der var ført mod koncernen, efter TV2s Operation X havde bevidst, at de brænder nye varer af på danske kraftværk.

Ifølge Operation X, har H&M fra 2013 og frem til i dag i gennemsnit har fået brændt 12 tons tøj om året og lige godt 9,6 tons i 2016 – anklager, der dog ifølge H&M selv skyldes et ønske om at sikre deres kunders sikkerhed, efter de i dette tilfælde lå inde med et parti jeans, der havde en forhøjet blyværdi.

Men selvom stilheden efterhånden har lagt sig efter den omdiskuterede sag, viser det sig nu, at H&M ikke er færdig med at være i spotlyset. I denne uge kunne SVT og deres svenske pendant til Operation X, Uppdrag Granskning, fremlægge beviser for, at koncernen også i Sverige har sendt nye – og betydeligt flere – varer på forbrændingsanlæg i den svenske by Västerås.

Det viser sig nemlig, at H&M har benyttet hjemlandet til at brænde langt større mængder tøj af, end tilfældet er i Danmark. Nærmere bestemt beskylder SVT H&M for at have sendt 19 tons tøj til forbrænding bare i 2016, svarende til cirka 50.000 par jeans, hvilket er næsten dobbelt så meget som de første anklager. Ifølge H&M selv, er forklaringen dog den samme – at varerne ikke kan eller må sælges, af sikkerhedsmæssige årsager.

”Det er vores ansvar over for vores kunder, og det er også vores lovmæssige forpligtelse, at vi ikke sælger skadelige produkter i vores butikker. Fra et miljømæssigt synspunkt ønsker vi selvfølgelig, at vores produkter skal have så lang levetid som mulig,” fortæller H&Ms miljøchef, Cecilia Strömblad Brännsten, til SVT.

Snart er det slut
Men hvorfor er H&Ms tøj overhovedet sundhedsskadeligt? Det spørgsmål stilles nu flere steder i Sverige, efter koncernen endnu en gang har måtte destruere store varepartier. En af disse er den svenske miljøminister, Karolina Skog:

“Det første spørgsmål, der rammer mig, er, hvorfor er der så mange kemikalier i produktet, at de ikke kan sælges? Det vidner om noget, som jeg synes er problematisk, nemlig den store anvendelse af kemikalier i produktionen af tøj,” siger hun ifølge SVT.

H&M selv mener dog, at der er tale om standard rutine – en begrundelse, som den svenske Miljøstyrelse ikke hopper på.

Ifølge ekspert i affaldsforbrænding, Anders Törngren, er det ikke forsvarligt, at H&M – eller andre virksomheder, for den sags skyld – producerer store mængder tøj, sender dem hele vejen over på den anden side af kloden, for derefter at opdage fejl og brænde det hele. Han mener i stedet, at H&M bør sikre, at leverandørerne ikke begår disse fejl i første omgang, og i stedet drage nytte af de tøj, det er blevet fremstillet.

“At de brænder tøjet, det er helt forkasteligt,” siger han til SVT.

Men selvom H&M mener, at de har god grund til at skille sig af med varerne, har dog de stadig tænkt sig at gøre noget ved den omdiskuterede metode. Koncernen har nemlig fremlagt ambitioner om at stoppe al brug af farlige kemikalier i 2020, hvilket betyder, at såfremt de lever op til dette, er det snart slut med at sende nyt tøj til forbrænding.

“Dette er helt klart et problem, vi ønsker at løse,” siger Cecilia Strömblad Brännsten.

H&M er ikke den eneste tøjgigant, der på det seneste har modtaget kritik på baggrund af ukurante metoder. Også danske Bestseller modtog kritik af Operation X, da de eftersigende havde brændt 50 tons tøj af i 2016.