“En ener på den danske modescene”: Henrik Vibskov modtager Kronprinsparrets Kulturpris
Som den første modedesigner nogensinde har Henrik Vibskov fået overrakt Kronprinsparrets Kulturpris og med den en halv million kroner.“Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet. Det er lykkedes ham at etablere en unik stil, der kan genkendes på tværs af alle de discipliner, han arbejder med – både i Danmark og internationalt.”
Sådan sagde H.K.H. Kronprinsen, da han lørdag aften, den 4. november, overrakte Kronprinsparrets Kulturpris til Henrik Vibskov i Musikhuset Esbjerg.
Henrik Vibskov, der oprindeligt er uddannet fra Central Saint Martins i London i 2001, er da også en sværvægter i branchen. Ikke bare herhjemme, men også i udlandet, hvor han i år har kunne fejre 20-års jubilæum med shows under modeugen i Paris. Men moden er langt fra hans eneste legeplads – Henrik Vibskov er en multikunstner, der også kan skrive underviser, kunstner, trommeslager og scenograf på CV’et. Alligevel synes han af og til selv, at han “laver for lidt,” som han fortalte det i Fashion Forums podcast-portræt i forsommeren i år. Et interview, hvor han også beskrev sit første møde med modedesign som et “kæmpe legeland i streger og farver.”
Den første designer til at modtage Kronprinsparrets Kulturpris
I Kronprinsparrets optik er det da også hans “evigt eksperimenterende tilgang, der har gjort ham til en internationalt anerkendt designer,” som der skrives i en pressemeddelelse fra Bikubefonden, der er indstifter af den årlige prisuddeling. “Nytænkningen tager han med sig, når han beskæftiger sig med musik, billedkunst og videoinstallationer, der har været udstillet på museer verden over,” står der videre om Henrik Vibskovs store multikulturelle indsats, som nu har sikret ham prisen og den tilhørende pengepræmie på 500.000 kroner.
Det er ikke første gang, at en dansk designer bliver hyldet i forbindelse med Kronprinsparrets Priser. I 2017 modtog Cecilie Bahnsen Stjernedrysprisen, ligesom at Mark Kenly Domino Tan fik den overrakt i 2015. Det er dog første gang, at en modedesigner får overrakt Kulturprisen. Af tidligere modtagere finder man blandt andre filminstruktør Per Fly i 2005, kunstner Olafur Eliasson i 2006, arkitekt Bjarke Ingels i 2011 og skuespillerinde Danica Curcic i 2020.