Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Billede af model i tøj fra Nicklas Skovgaard, der blandt andet er lavet af Circulose fra Renewcell.

“Det er en sørgelig dag for miljøet": innovativ tekstilvirksomhed konkurs

På trods af modebranchens igangværende grønne omstilling har efterspørgslen på det genanvendte materiale Circulose været for lav og tvunget producenten Renewcell ud i en konkursbegæring.
På trods af modebranchens igangværende grønne omstilling har efterspørgslen på det genanvendte materiale Circulose været for lav og tvunget producenten Renewcell ud i en konkursbegæring.

Nicklas Skovgaard, Ganni, A. Roege Hove, Alectra Rothschild/Masculina, Rotate, P.L.N., Jade Cropper… alle brands, der har været en del af Copenhagen Fashion Week, men det er ikke det eneste, de har til fælles. Alle brands har nemlig også samarbejdet med Renewcell, der står bag det innovative materiale Circulose, hvor brugt tøj og stofrester fra produktion genanvendes til at skabe helt nye tekstiler. Men nu skal de brands til at se sig om efter nye og andre materialer, for i søndags indgav Renewcell en konkursbegæring. Tirsdag erklærede Stockholms byret så Renewcell for konkurs.

“Jeg er ked af at måtte meddele, at vi er blevet nødt til at træffe denne beslutning om at indgive en konkursbegæring. Med en stærk tro på virksomhedens langsigtede potentiale har vi sammen med vores rådgivere brugt lang tid og mange kræfter på at prøve at finde en løsning med den nødvendige likviditet, kapital og ejerskabsstruktur for at sikre virksomhedens fremtid. Som en del af forhandlingerne har vi haft intense dialoger med både nuværende hovedaktionærer, nye investorer og vores banker samt andre interessenter. Men dette har desværre ikke været succesfuldt,” fortalte bestyrelsesformand Michael Berg i en pressemeddelelse, efter konkursbegæringen var indgivet.

Konkursbegæringen kommer i kølvandet af længere tids udfordringer for virksomheden. Allerede i november annoncerede Renewcell behovet for nye investorer, da efterspørgslen på Circulose ikke var som forventet.

Dengang udtalte fungerende CEO Magnus Håkansson ifølge Business of Fashion, at de havde produktionsapparatet klar, men efterspørgslen simpelthen ikke var stor nok.

“Den reelle efterspørgsel er nødt til at komme fra de store brands. Vi er klar. Vi har produktionskapaciteten, vi har udvidet rigeligt til at imødekomme markedet, vi har tilslutningen fra fiberproducenterne. Men vi har behov for større tilslutning fra brandsne,” havde Magnus Håkansson fortalt på et telefonmøde med investorerne efter Q3-regnskabet var blevet offentliggjort.

Men hverken efterspørgsel eller nye investorer har formået at redde forretningen, som nu er endt med en konkurs. Og det er på trods af store internationale kunder, som udover de nordiske brands i starten af artiklen, også tæller H&M, der også er blandt hovedinvestorerne i Renewcell, Zara, Tommy Hilfiger og Calvin Klein.

“Det er en sørgelig dag for miljøet, vores medarbejdere, vores aktionærer og andre interessenter, og det er et vidnesbyrd for manglen på lederskab og den nødvendige hastighed på forandring i modeindustrien,” afslutter Michael Berg i pressemeddelelsen.