Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs

Ny udstilling sætter spot på mødet mellem kunst og mode

Lige nu kan du opleve udstillingen 'Super High End Underground' i Nikolaj Kunsthal, hvor blandt andre Louise Lyngh Bjerregaard har bidraget med et værk. Fashion Forum har talt med hende her.
Lige nu kan du opleve udstillingen 'Super High End Underground' i Nikolaj Kunsthal, hvor blandt andre Louise Lyngh Bjerregaard har bidraget med et værk. Fashion Forum har talt med hende her.

I fredags bød Nikolaj Kunsthal indenfor til drinks og fernisering, da de åbnede dørene op for udstillingen ’Super High End Underground’. Udstillingen er en gruppeudstilling, der udforsker mødet mellem mode og kunst og forsøger at afdække de fællestræk og modpoler, de to udtryksformer har.

Designer Louise Lyngh Bjerregaard bidrager til udstillingen med et videoværk, men selvom hun primært beskæftiger sig med at lave tøj, er videoformatet ikke fremmed for hende.

“Før jeg lavede modeshows, arbejdede jeg med udtryk og værker i andre formater, så Foxi Dialogue (værket til denne udstilling, red.) er mit femte eller sjette videoværk. Værket er blandt andet en taktil brobrygning, som åbner en dialog om, hvornår man er i det processuelle, og hvornår man har et færdigt værk. Den dialog er der mange lag i, og for mig er både mode og kunst enormt processuelt,” fortæller Louise Lyngh Bjerregaard om det krydsfelt, der for hende er mellem moden og kunsten.

Og netop det processuelle i begge udtryksformer kan gøre det svært at fastholde et udtryk i udstillingsformatet. Derfor skal ‘Super High End Underground’ også anskues som et øjebliksbillede.

“Med ‘Super High End Underground’ viser vi et øjebliksbillede af den synergi og sammensathed, som eksisterer i professionelle og eksperimentelle miljøer, som arbejder på tværs af billedkunst, mode og design. Her er en ofte helt særlig forbindelse til stede – indimellem også historier om undergrundskultur, der på uforudsigelige og komplekse måder baner vejen for nye standarder og tendenser. Disse strømninger ændrer sig hele tiden og er derfor svære at indkapsle. Med denne udstilling forsøger vi at fastfryse et øjebliksbillede af en særlig gren af avantgarden,” siger Helene Nyborg Bay, kunstnerisk leder i Nikolaj Kunsthal, i en pressemeddelelse.

“Nogle gange er en jerseytrøje bare en jerseytrøje”

“I mit videoværk er der et kropsligt omdrejningspunkt, så narrativet er det samme, som når jeg skaber tøj, men jeg skubber lidt til folks forudindtagelse, når det ikke er et showformat. Når vi taler om mode, er vi hurtigt videre til næste show, næste talent, næste sæson. Og med videoformatet har jeg mulighed for at forlænge et narrativ, som ikke er muligt i showet. Ikke forstået i tid, men mere som udvidelse af en mental horisont. Forskellige medier har altid flydt både frit og sammen i mit værksted, og med en gennemgående taktil sensibilitet fodrer og understøtter de forskellige udtryksformer hinanden. Det er en kunstnerisk frihed, der føles god,” fortsætter Louise Lyngh Bjerregaard om de muligheder, der opstår, når man ikke tænker rent i mode eller rent i kunst.

“Med kunst er der ikke samme tendens til at gøre sig selv til en del af ligningen, ligesom man som beskuer gør med mode. Det giver en mulighed som afsender for at invitere til at se nogle andre lag. Jeg synes ikke, at mode og kunst nødvendigvis behøver at være det samme – modebranchen spænder jo vidt, og nogle gange er en jerseytrøje bare en jerseytrøje, som måske ikke skal særlig meget mere end at have et godt fit og en flot farve. Og jo, et godt design kan være kunst i sig selv, men jeg mener, at det er vigtigt, at kunsten og moden får lov til at flyde frit, være hver deres, og at vi husker på, at man godt kan gå på opdagelse i hinandens rammer uden at skulle være det samme,” afslutter Louise Lyngh Bjerregaard.

Udstillingen består af værker fra Ava Samii, Hannah Toticki , Henrik Vibskov & Andreas Emenius , Jeppe Lange, Johan Bech Jespersen & Miriam Kongstad, Lise Haller Baggesen, Louise Lyngh Bjerregaard, Louise Damgaard, Mira Winding, Noah Umur Kanber, O Future, Ruby Mariama og Rasmus Myrup.

Du kan besøge udstillingen i Nikolaj Kunsthal frem til den 28. juli 2024.

Værk af Henrik Vibskov og Andreas Emenius
Værk af Hannah Toticki
Værk af Noah Umur Kanber
Værk af Johan Bech Jespersen
Værk af Hannah Toticki