Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
TG Botanical AW24
COPENHAGEN FASHION WEEK AW24, Modeuge

TG Botanicals hyldest til jorden er både lækker og vigtig

READ THE ENGLISH VERSION HERE

TG Botanical, torsdag den 1. februar 2024 klokken 10.00, Center Blvd. 5, 2300 København S

TG Botanicals materialefokus bunder i en kærlighed til naturen, hvor designprocessen starter allerede med frøet, der bliver sået i de ukrainske marker. Siden bliver der høstet, trevlet, spundet, strikket, vævet, klippet og syet, til der til sidst er en række modeller, der kan gå hen ad catwalken med de smukke kjoler, nederdele, toppe og trøjer midt i Bella Center under Copenhagen Fashion Week. Og den rejse er tydelig og smuk i brandets kollektioner. Kærligheden til naturen og jorden er også udgangspunktet for denne AW24-kollektion, som mimer netop jordens overflade set fra fugleperspektiv. Således er marker, jord og ørken afspejlet i materialernes overflader og strukturer.

Tekstilerne er naturfarvede med blandt andet agern, kaffe og guldknap, og materialerne er hamp, bomuld, nælde og hør, der hos TG Botanical transformeres til sexede kjoler med helt tynde spaghettistropper bundet på kryds og tværs, bare rygge og maver og høje slidser i nederdelene. Det er blevet lækkert at være ansvarlig.

Og med al den hud, kunne kollektionen let forveksles med en sommerkollektion, men det der gjorde den vinteregnet, var brugen af kraftigere materialer, end vi tidligere har set fra TG. Således var brugt et kanvaslignende materiale med applikerede kvadrater side om side, som skabte et tredimensionelt tern, der måske var afspejlingen af fliser eller anden dyrket jord. Samme applikationsform gjorde sig gældende på en fed, fed satin, som næsten lignede læder og fungerede supersmukt på både nederdele og jakker.

Til denne kollektion har grundlægger og chefdesigner Tetyana Chumak samarbejdet med kunstneren Dasha Tsapenko, som har et såkaldt bio-atelier. Det havde resulteret i strik, som har fungeret som grobund for svampemycelium, der dermed har vokset ud over strikken og skabt et tættere tekstil. Jeg vil ikke kalde det vellykket, for det lignede mest af alt strik, hvor en overhævet bolledej var hældt udover, men eksperimentet og trangen til at udforske materialerne er spændende. På den måde vender kollektionen hele tiden tilbage til udgangspunktet, jorden, og minder os om, at vi indgår i symbiose med meget mere end os selv.

Derimod stod strikken meget bedre sans mycelium, hvor en tynd tråd var meget løst strikket med tabte masker rund omkring, som gav et delikat og netagtigt udtryk. Med en bred flæse langs åbningen på cardiganer med tynde bindebånd var de sammen med sjælevarmere og lange smalle nederdele en flot fortolkning af sluthalvfemsernes tilbagevendende, lidt mere flippede tendenser. Særligt smukt fungerede de lange smalle nederdele i en hvid version med ekstra skørt bagpå for effekt og bevægelighed eller i armygrøn med førnævnte applikerede tern og cargolommer på siderne. Lommerne var også brugt på et par løsthængende cargopants med bindebånd, som var virkelig lækkert take på de populære bukser.

At Tetyana Chumak har skabt denne kollektion midt i krigen i Ukraine og stadig formår at beskæftige sine 30 kvindelige medarbejdere, kan jeg kun tage hatten af for. Det kan virke latterligt og ligegyldigt med et modeshow midt i al verdens kaos, men i dag virkede det også håbefuldt. For med klimaets hastige nedgang, er der brug for brands som TG Botanical, der omtænker modesystemet, og gør noget helt andet. Der minder os om, at vi skal passe på den jord, vi går og står på, for den er essentiel og smuk, og det er nok den vigtigste påmindelse ved denne modeuge.

Du kan se et udvalg af billeder fra showet nedenfor. Se hele kollektionen her.

TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24
TG Botanical AW24