Taskforce klar med 3 anbefalinger til en grønnere modebranche
En politisk udpeget taskforce nedsat for at styrke den bæredygtige omstilling af den danske mode- og tekstilbranche er nu klar med tre anbefalinger til regeringen. Helt centralt står etableringen af et partnerskab for bæredygtigt tøj og tekstiler.Kan en krise vendes til noget positivt? Dét har været et hyppigt stillet spørgsmål igennem coronaepidemien.
Da man fra politisk hold i 2020 besluttede at afsætte midler til at genstarte en række coronaramte brancher, skulle det derfor ikke bare være en økonomisk genstart, men en grøn genstart, lød det dengang fra regeringen. Mode- og tekstilbranchen blev omfattet af initiativet, og virksomheder i branchen kunne søge om at få del i de otte millioner afsat til projektet, der for modebranchens vedkommende blev døbt ‘Fremtidens Tekstilkrav’. I marts 2021 blev der desuden oprettet en politisk udpeget taskforce med formålet at fremme en grøn omstilling og en øget eksport af grønnere dansk mode.
Nu – efter otte måneders arbejde – har taskforcen afsluttet sit arbejde og kan derfor komme med sine anbefalinger for at sikre videre koordination og vidensopbygning i branchen. Anbefalingerne er blevet lagt på fire ministres borde: erhvervs- og vækstministeren, miljøministeren, klima- energi-, og forsynings-ministeren og udenrigsministeren. Taskforcen kommer med tre konkrete anbefalinger.
“For at den bæredygtige omstilling skal lykkes, skal vi sikre koordinering og fokus. Der skal bygges videre på viden og erfaringer fra de mange initiativer, som er igangsat såvel i Danmark som internationalt. Den kommende EU-lovgivning for vores branche er vigtig og kommer til at kræve meget af alle aktører og interessenter. I de fælles løsninger skal der sikres skalérbarhed og global sammenhæng,” udtaler Dorte Rye Olsen, formand for taskforcen og ansvarlig for bæredygtighed i Bestseller, i en pressemeddelelse.
Taskforcens vigtigste anbefaling går derfor på, at der hurtigst muligt bliver etableret et partnerskab for bæredygtigt tøj og tekstiler, der skal være et forum for koordinering, videndeling og samarbejde for relevante værdikædeaktører i branchens økosystem. Det vil styrke alle fremtidige programmer og initiativer med et sådant partnerskab, lyder budskabet.
DM&T: Behov for bredt samarbejde
Brancheforeningen Dansk Mode & Textil er én ud af mange af mode- og tekstilbranchens aktører, der bakker op om taskforcens anbefalinger.
“Der er behov for et bredt samarbejde i branchen, og vi har siden klimapartnerskaberne i 2019 (regeringsinitiativ, red.) haft et mål om et fælles partnerskab for bæredygtigt tøj og tekstiler. Vi kan som branche nå rigtigt langt selv, men uden et tværgående samarbejde gennem hele værdikæden og engagement fra myndigheder og det offentlige når vi ikke i mål,” udtaler direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen.
Og det vækker genklang i hele branchen. Dét mener Betina Simonsen, direktør for erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster.
“Lifestyle & Design Cluster er i skrivende stund ved at samle op på resultaterne fra de 50 virksomheder, der fik støtte gennem genstartsprogrammet. Det præsenterer vi til marts. Men allerede nu vidner den store opbakning og virksomhedernes positive tilbagemeldinger om et kæmpe behov for en målrettet indsat,” siger hun.
Taskforcens arbejde blev faciliteret af Lifestyle & Design Cluster, der også blev ansvarlig for den medfølgende finanslovsbevilling på ti millioner kroner. For at hjælpe taskforcen bedst muligt i gang skabte Lifestyle & Design Cluster et overblik over udviklings- og forskningsprojekter omhandlende den danske mode- og tekstilbranche.
De tre anbefalinger
- Taskforcen anbefaler et styrket fokus på due diligence og OECD’s retningslinjer blandt danske smv’er i mode- og tekstilbranchen og et separat støtteprogram baseret på erfaringerne fra Fremtidens Tekstilkrav
- Taskforcen anbefaler en fortsat fremtidssikring af smv’er i den danske mode- og tekstilbranche med en videreførelse af programmet Fremtidens Tekstilkrav
- Taskforcen bakker op om tidligere anbefalinger om at etablere et partnerskab for bæredygtigt tøj og tekstiler med bred politisk forankring og solid finanslovsfinansiering