Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
KULTUR, KULTURANBEFALINGER

“Det er vigtigt at blive rystet, provokeret, lykkelig eller overvældet”: Bettina Bakdal om den kultur, der inspirerer hende lige nu

Fra en designudstilling til kvindelige kunstpionérer og dansk jazz. Designer Bettina Bakdal afslører aktuelle inspirationskilder, hun bruger i sit arbejde.
Fra en designudstilling til kvindelige kunstpionérer og dansk jazz. Designer Bettina Bakdal afslører aktuelle inspirationskilder, hun bruger i sit arbejde.

En udstilling på Dansk Arkitektur Center, en bog om kvindelige kunstnere og unge, danske jazzbands. Dét er nogle af denne uges kulturanbefalinger fra designer Bettina Bakdal. Hun er kendt for sine kalejdoskopisk farverige og mønstrede kjoler skabt af vintage silketørklæder og gamle gardiner, og hun har været mangeårig underviser på både Designskolen Kolding og Det Kongelige Akademi. Hun har tidligere været designer for InWear, men har for længst forladt den etablerede modebranche for i stedet at gå ned i tempo og fokusere på bæredygtighed med sit eget brand, Bettina Bakdal, som senest havde show med SS19-kollektionen. Den blev vist i Kødbyen i København i 2018. I begyndelsen af 2021 var hun aktuel med DR-serien ’Modens mønsterbrydere’, der portrætterer danske designere, som insisterer på at give plads til forskellighed, bæredygtighed og langsommelighed, mens de dyrker håndværket og traditionen. For tiden befinder hun sig med egne ord i “en fordybelsesproces”, hvor hun udvikler nye styles, som vil blive lanceret løbende hen over efteråret. Fashion Forum giver dig her aktuelle anbefalinger til kulturstof, som inspirerer Bettina Bakdal.

Har du set en anbefalelsesværdig udstilling for nylig?

“Den seneste udstilling, jeg har set, er Cecilie Manz’ soloudstilling ’Nålen i høstakken’ på Dansk Arkitektur Center. Udstillingen er meget smuk. Det er æstetik helt ind til benet, ligesom Cecilies produkter er det. Simpel i sit udtryk, men med et grundigt arbejde ned i den mindste detalje. Desuden er udstillingen bygget op som en proces fra inspiration og skitser til færdige produkter. Umiddelbart er Cecilies univers langt fra mit eget, men alligevel har vi lighedspunkter som detaljerne og den enkle form, der skal fungere. Det er meget inspirerende og en utrolig smuk og poetisk udstilling med håndværk, materialer og smukt design i fokus. Man forstår i Cecilies formsprog, at vi har brug for fordybelsen og langsommeligheden i at udføre et produkt, som har en lang levetid, og et design, der er lagt kærlighed og præcision i.

Men jeg ser mere kunst end design. Kunst stiller spørgsmål i mit hoved, og det er vigtigt at blive rystet, provokeret, lykkelig eller overvældet. V1 Gallery har altid noget, der inspirerer mig.”

Hvad læser du for at finde inspiration?

“Når jeg læser bøger, så handler det ikke om mit arbejde, for når jeg læser, vil jeg gerne holde fri og befinde mig i en anden verden. Mit fag og arbejde fylder jo nærmest hele mit døgn, og så er skønlitteratur en befrielse at forsvinde ind i.

Men jeg har en bog, som er et slags opslagsværk, liggende på mit arbejdsbord. Den hedder ’Bauhausmädels. A Tribute to Pioneering Women Artists’ af Patrick Rössler. Den handler om kvindelige kunstnere fra Bauhaus-perioden. De har været en stor inspirationskilde for mig igennem hele mit liv. Allerede som barn blev jeg introduceret til Sonia Delaunay, Hannah Höch og mange andre. De fungerer som stor inspiration for mig i forhold til komposition, grafiske udtryk og farver. De her kvinder var utroligt stilfulde, modige og meget avantgarde for deres tid. Det fascinerer mig og klinger med mit eget sprog. Jeg læser lidt i den bog hver dag.”

Hvilken musik lytter du til?

“Jeg hører musik hver dag, når jeg arbejder, og det er som regel P8 Jazz om formiddagen, men jeg er gladest for Jonas Vistis programmer. Jeg prøver at finde de unge, danske jazz-bands ad den vej – Hvalfugl for eksempel. Deres musik er meget stille og melankolsk. Men jeg er meget alsidig og hører også musik med masser af power som Bleeder Group eller Iceage. Det giver afløb og kontrast, skaber livsenergi og ro. Musik består ligesom mode af kompositioner, sammensætninger og harmonier, og det er en uvurderlig nødvendighed i mit arbejde – og det bliver oversat til farver og mønstre i mit univers.”

Lotte Freddie: “Som kæmpe anglofil SUGER jeg det ind og inspireres til nye tøjsammensætninger”