Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, COPENHAGEN FASHION WEEK SS22, Uddannelse

Designer Agnes Saaby Thomsen: “Min graviditet var et lynkursus i at lære alt om kvindekroppen”

Denne sæson er Det Kongelige Akademi tilbage på Copenhagen Fashion Weeks showkalender. Derfor har vi talt med tre designstuderende, der vil vise deres kollektioner under modeugen – her den anden i rækken: Agnes Saaby Thomsen.
Denne sæson er Det Kongelige Akademi tilbage på Copenhagen Fashion Weeks showkalender. Derfor har vi talt med tre designstuderende, der vil vise deres kollektioner under modeugen – her den anden i rækken: Agnes Saaby Thomsen.

Store silhuetter i varme, klare farver som gul, rød og lyserød. Agnes Saaby Thomsens design lyser op som smukke, dekorative pompomer, der leder tankerne hen på farverige serpentiner i bevægelse. Hun er lige blevet færdig med sin kandidat i Fashion Design fra Det Kongelige Akademi med sin afgangskollektion ‘Splitting of the Subject’, som vil blive vist under Copenhagen Fashion Week i et fælles show for de afgangsstuderende i København. Med sit afgangsprojekt undersøger hun kroppens transformative evner under en graviditet – med udgangspunkt i sin egen og inspireret af feministisk litteratur.

“Jeg håber, at bevægelse kommer til rette i showet, og det må gerne udtrykke en idé om noget poetisk. Jeg håber, det kommer til at stå ud i farverne og give en følelse af noget tungt og let på én gang,” siger designer Agnes Saaby Thomsen. Hendes afgangskollektion tager udgangspunkt i en feminologisk tekst, Iris Marion Young har skrevet om graviditet, hvor hun figurativt beskriver det som en splittelse af subjektet, en fordobling og en decentrering. Med fokus på oversize bruger Agnes Saaby Thomsen cirklen som symbol, og ved at folde og sætte cirkler tæt sammen skaber hun form og liv som celler, der deler sig.

Lang kjole med cirkelformer i bunden. Foto: Agnes Saaby Thomsen

Hvem laver du tøj til?

“De silhuetter, jeg arbejder med er store og fylder meget, så det er til mennesker, der kan lide fylde. Jeg kigger mest på dem, jeg omgiver mig med: min mor, veninder og de kvinder, jeg ser. Jeg er meget vild med det feminine og det smukke, men jeg kan godt lide at give det kant eller noget, der overrasker. Jeg brugte min mor som model i mit bachelorprojekt, og da jeg designede den lange kjole fra min afgangskollektion, brugte jeg min mors veninde. Meget tidligt tænkte jeg, hun skulle have den på, for hun er den her høje, stærke, korthåret kvinde, og hun ser så cool ud. Hun giver kjolen kant, så den ikke bliver for prinsesset. Jeg har tidligere arbejdet med casualwear med broderede bryster og kjoler med æggestokke på. Det får mange til at stoppe op og kigge. Jeg kan godt lide at skabe opmærksomhed og blikfang.”

Gul kjole af cirkler ligner en festlig pompom. Foto: Agnes Saaby Thomsen

Hvad inspirerer dig?

“Naturen og kroppen har altid inspireret mig. Jeg er fotonørd og tager vildt mange billeder, især af natur, farvekombinationer, overflader og former, som jeg gemmer og ordner som mit eget lille inspirationskatalog. Jeg er meget inspireret af den feminine krop og har egentlig aldrig været interesseret i at lave tøj til mandekroppen, selvom det på ingen måde skal begrænse, hvem der kan gå i mit tøj – det er bare ikke dér, min inspiration har ligget. Jeg var gravid, da jeg startede min kandidat, hvilket har påvirket min uddannelse rigtig meget. Min graviditet var et lynkursus i at lære alt om kvindekroppen. Der sker rigtig meget i kroppen i den tid, og det har været spændende og en stor drivkraft.”

Hvad er det mest interessante ved modebranchen lige nu?

“Jeg synes, det er en svær branche, men det gør den samtidig interessant. Der er rigtig meget, der skal genovervejes. Der laves alt for meget tøj alt for hurtigt, og selvom vi er begyndt at arbejde med diversitet, så er der stadig en overflod af høje, tynde, hvide piger, som bliver set som idealet. Det er supersvært og lidt skræmmende, men det er også det, der gør det interessant at se, om man kan gøre det anderledes.”

Portræt af Agnes Saaby Thomsen.

Hvordan vil du bidrage til dansk mode?

“Jeg forelskede mig i modebranchens sans for historiefortælling, og det vil jeg holde fast i. Jeg vil bidrage til slow fashion, for vi skal ned i tempo og skabe tøj, vi passer bedre på. Der er et potentiale i at skabe yndlingsting. Vi har allesammen vores yndlingstøj hængende i skabet i en vild farve eller en speciel form. Jeg vil gerne skabe skøre, flotte og store stykker tøj, som vi passer enormt godt på, og som ikke handler om at lave en million af dem, men som i stedet har en historie. Hvis vi kan have minimalistisk bæredygtighed, tror jeg også, at vi kan have maximalistisk bæredygtighed.”

Det Kongelige Akademi viser sine dimittenders show tirsdag den 10. august under Copenhagen Fashion Week.

Designer Frederik Taus: “Tekstiler har hverken køn eller kønsorganer”