Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Uddannelse, UDDANNELSE

Ny app sætter scenen for designstuderendes afgangsshow

Med Copenhagen Fashion Week for døren har VIA Design og Business udviklet en app, der med AR-teknologi viser 17 udvalgte designtalenters afgangskollektioner.
Med Copenhagen Fashion Week for døren har VIA Design og Business udviklet en app, der med AR-teknologi viser 17 udvalgte designtalenters afgangskollektioner.

Det kan ikke have været nogen nem øvelse for de mange designskoleelever, der skulle afslutte deres uddannelse under lockdown. Ligeledes må skuffelsen over ikke at kunne holde et show under modeugen, som det ellers er kotume, være til at føle på.

Men i en tid, hvor den digitale udvikling tager kvantespring, har også VIA Design og Business lagt sig i selen for at kunne vise deres dimittenders kollektioner på den bedst mulige måde – digitalt. Det er blevet til appen Sustain:AR, der med augmented reality kan give tilskueren oplevelsen af, at modellerne – eller skal vi sige avatarerne – står i ens egen stue. Samtidig giver appen mulighed for, at man kan nærstudere tøjet 360 grader rundt. Og modsat det fysiske show så har alle nu adgang til kollektionsvisningerne og ikke kun et udvalg af presse og indkøbere.

“Vi har en lang tradition for at fremvise årets mest talentfulde designere til et stort modeshow. Sidste år afprøvede vi både virtual reality og augmented reality til at promovere designerne, og det var en stor succes. Derfor har vi besluttet at tage den skridtet videre i år og få specialudviklet en app, så vi kan coronasikre fashion-eventen ved at flytte den hjem til tilskuerne,” fortæller Susanne Gram Thrane, der er lektor på VIA Design og Business.

Digital bæredygtighed 

Igennem de 17 udvalgte designtalenters kollektioner løber et fælles tema om bæredygtighed, der udforskes i undertemaer som aktivisme, bæredygtige materialer, fleksibilitet i forhold til størrelser og pasform og med en udfordring af kønsidentitet.

“Det er i de senere år blevet tydeligt for hele mode- og livsstilsbranchen, at vi ikke kan blive ved med at producere på den måde, vi hidtil har gjort. Derfor er det vores opgave som uddannelsesinstitution at klæde fremtidens designere på til at skabe en mere bæredygtig branche – og jeg er virkelig imponeret over diversiteten i de koncepter, vores dimittender arbejder med,” fortæller Susanne Gram Thrane.

Projektet understreger, at den bæredygtige udvikling af modebranchen går hånd i hånd med den digitale. At det ikke står i modsætning til en higen efter naturen og simple living, hvilket man blandt andet ser hos dimittend Malthe Brydegaard Skram, hvis afgangskollektion er lavet af rene naturmaterialer, alt imens han bifalder den digitale mulighed.

“Det har samtidigt været super interessant at arbejde med den nye AR-teknologi. Jeg tror virkelig, det er fremtiden. Det er jo endnu en måde at både designs, men også selve fremvisningen af dem, kan leve i lang tid,” fortæller han og understøttes af Pia Vejrup Larsen, uddannelsesleder for VIA Fashion Design.

“Dette tiltag repræsenterer på flere måder fremtidens mode- og livsstilsbranche. Vi har bæredygtighed og ansvarlig produktion som tema og anvender teknologi i form af augmented reality til at kommunikere budskabet. Vores dimittender skal være branchens fremtidige forandringsagenter med viden og kompetencer inden for både design, bæredygtighed og teknologi, og det er Sustain:AR et godt eksempel på.”

Appen Sustain:AR er lavet til iOS og vil være frit tilgængelig i App Store fra den 28. januar 2021.