Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Hypet svensk upcycling-brand debuterer i København

Rave Review er et af de mest omtalte mærker i Sverige lige nu. Men nu har de bæredygtige bannerførere taget turen til København. Det har vi talt med dem om.
Rave Review er et af de mest omtalte mærker i Sverige lige nu. Men nu har de bæredygtige bannerførere taget turen til København. Det har vi talt med dem om.

Rave Review, med de Beckmans-uddannede designere Josephine Bergqvist and Livia Schück i front, har taget Sverige med storm siden lanceringen i 2017. På bare tre år har deres ’patchy’ upcycling, båret af spraglede og unikke mønstre og materialesammensætninger, givet dem opmærksomhed på medier som Vogue, I-D og Interview Magazine. Men det er ikke kun mediernes øjne, der har været rettet mod dem. I 2018 vandt de Swedish Fashion Councils Changer Award og sidste år også H&M og Elles Newcomer Award. Men hvad er det, der gør det unge svenske mærke så specielt? En del af succesen skal nok tilskrives deres høje ambitionsniveau – både på deres egen æstetiks og på bæredygtighedens vegne. Rave Review er upcycling i en af sine mest high-end inkarnationer til dato. Det er i hvert fald målet. At lave high-end remakes, som de selv kalder det. Netop den kombination af bæredygtighed og modesans som også Copenhagen Fashion Week vil være garant for. Det lyder som en oplagt kombination. Men hvorfor er de egentlig at finde i København, og hvad kan vi forvente af deres første show på dansk jord? Det har vi talt med de to designere om.

Rave Review, Josephine Bergqvist og Livia Schück.

Med jeres egne ord, hvad går Rave Review ud på?
“Vi laver high-end remake designs, som vi kalder det. Vi arbejder udelukkende med eksisterende materialer på en high-end måde. For eksempel bruger vi mange materialer, der ellers normalt er forbundet med hjemmet – og som man ikke typisk ser i modebilledet – som tæpper og sengetøj. Det er en meget vigtig del af vores DNA. Vores æstetik bygger meget på print fra allerede eksisterende materialer, og det er med til at forme vores udtryk. Vores ‘patchy’ look er en del af en større tendens i branchen. Her bliver de upcyclede elementer dog ofte imitereret. Men Rave Review er ægte upcycling. Vores silhuetter er desuden ret trendy, netop fordi vi arbejder med gamle materialer. For at skabe en balance.”

I er begge uddannede designere, men hvordan er jeres roller i firmaet?
“Vi mødte hinanden, da vi begge studerede på Beckmans College of Design i Stockholm. I Rave Review skaber vi alting i fællesskab. Nogle gange arbejder vi faktisk videre på hinandens idéer. Men selvom vi skaber det sammen, så står Josephine mest for kommunikationen, mens jeg, Livia, står for produktionen.“

Hvordan skaffer I de tekstiler, I bruger til jeres kollektioner? Hvilke krav skal de leve op til?
“Det er et af de vigtigste elementer i Rave Review. Vi finder alt i Sverige, hvor vi samarbejder med forskellige indsamlings- og sorteringsfirmaer, heriblandt Björkå Frihet, Myrorna Göteborg og Textilreturen. Vi samarbejder også med Tradera, der er den førende 2nd-hand forhandler i Sverige, med XV Production, som producerer mange af vores ting i Borås og Re:textile, der researcher inden for remake og bæredygtig mode. Normalt giver vi firmaerne en liste med materialer, vi mangler, og så prøver de at finde det i deres systemer. Men vi er super selektive omkring materialerne, da de skal passe til vores æstetik, som jo er baseret på mønstre og god kvalitet. Materialerne må desuden ikke trævle eller være i stykker på nogen måde. Men vi leder hele tiden efter nye partnere, der kan gøre det muligt for os at skalere vores produktion.”

Apropos skalering. Jeres arbejde hviler jo meget på det unikke. Men man skal jo også tjene penge, så en opskalering vil måske være på sin plads på et tidspunkt. Men kan I opskalere?
“Det er muligt at opskalere produktionen. Men kun op til et vist punkt, hvis den skal være bæredygtig. Det er noget, vi konstant arbejder på, og som vi ikke har et endeligt svar på, hvordan vi gør, endnu. Det er svært at finde nok materiale – ofte er de mest populære materialer også dem, der er sværest at få mere af. Vi kan typisk producere mellem 25 og 30 stykker tøj i et bestemt materiale. Og vi vil også gerne værne om det unikke i vores design, der er resultatet af en udvælgelsesprocess og en kombination af materialer. Hvert eneste stykke tøj er designet. Det er luksus.”

I er blevet rost for jeres anderledes tilgang til bæredygtighed. For at gøre bæredygtighed mere fashion. Men hvorfor er det vigtigt at gøre det moderigtigt, gøre det high-end?
“Vi startede Rave Review, fordi vi kunne se et hul i markedet mellem genanvendelse og high-end. Denim har en kultur for genanvendelse. Men vi kunne ikke se genanvendelse andre steder i markedet. Og det kan være svært at få folk til at tro på genanvendelse, hvis de ikke ser det i en high-end kontekst. Vi skal kunne retfærdiggøre, hvorfor vores produkter koster mere. Det er fordi de er high-end, fordi de er resultatet af en nøje proces med udvælgelse af kvalitetsmaterialer, og fordi de er produceret i Sverige.”

Copenhagen Fashion Week har sat bæredygtig mode på dagsordenen,  og I laver noget af den fineste bæredygtige mode. Det lyder som den oplagte kobling, men hvorfor er det oplagt for jer at holde show under Copenhagen Fashion Week?
“Det var ret naturligt for os at tage til København fra Stockholm, da modeugen lukkede dér.  Copenhagen Fashion Week er også mere international og tiltrækker mere international presse. Og med vores internationale udsyn og ambition om ville nå ud til flere mennesker, givet det god mening at være her. Vi er meget begejstrede over at skulle vise i København og planlægger at være her i flere sæsoner. Det tager også kun fem timer med tog at komme til København for os.”

Hvad kan vi forvente os af jeres første show i København?
“Vi vil vise vores DNA. Vi bruger både materialer, vi allerede har vist, men også helt nye i den kollektion, vi skal vise. Man kan selvfølgelig forvente en masse farver og mønstre. Det bliver Rave Review på crack! Man er nødt til at opleve det. Vi har gjort meget ud af set designet, og gjort noget sjovt med vores location, The Lab.”

Hvem er med i teamet omkring showet? Og hvorfor lige dem?
“Vi arbejder med Siri Edit Andersson, der er moderedaktør på Scandinavian Man. Hun har stået for styling, modelcasting og koordination. Vi arbejder også sammen med Caroline Lidberg fra Linkdetails omkring hår og make-up og med set designer Sara Sjöbeck, som vi kender fra da vi gik på Beckmans sammen. Vi får cool musik fra et teknokollektiv fra Malmö, og så er Tradera sponsor for vores show.”

Hvad håber I at få ud af at vise jeres nye kollektion her?
“Vi håber at ramme et bredere og større publikum. Både internationalt og i Danmark. Der er ikke så mange, der kender os i Danmark endnu. Vi kan se et potentielt marked her.”

I har opnået meget på kort tid. Både i form af priser, som H&M og Elles Newcomer Award, og positiv omtale i mange medier, men også flotte butikker som Matches Fashion, Browns and LN-CC på butiksporteføljen. Hvad er jeres fremtidsambitioner?
“Vi kommer til at sælge i USA fra foråret i Totokaelo. Vi håber på flere butikker i USA og i Kina, Korea og Japan, hvor der er interesse. Indkøbere herfra kommer forhåbentlig til at se showet. Selvfølgelig også udvidelse i Europa og forhåbentligt nogle butikker i København. Men det er en organisk udvikling for os. Vi har lige haft et interview med det koreanske Marie Claire og flere indkøbere fra Kina, Korea og Japan, der efterfølgende kontaktede os. Og vi får flere møder hver sæson. Vi udvikler os stille og roligt.”

Rave Review holder show tirsdag den 28. januar 2020 klokken 11.