Bæredygtigt, tidløst design elegant præsenteret
På en smuk blå og lilla scene, der perfekt spillede sammen med Designers Remix SS20-kollektion, viste det ansvarsbevidste brand, hvordan man laver tøj i en klimakrisetid.Designers Remix, Designmuseum Danmark, torsdag den 8. august 2019, klokken 10.00
Når man som designer skærer alt det meget ekstravagante og lidt outrerede væk, er det vigtigt, at den silhuet, der står tilbage, er stærk. Og det var i høj grad tilfældet under Designers Remix’ show under modeugen. Der var ikke så mange dikkedarer – bare smukke snit og bukser, der faldt flot.
Netop dét kan være svært at ramme, uden at tøjet bliver slasket og uinteressant, måske i særlig høj grad, når det samtidig skal være bæredygtigt fremstillet. Og det insisterer Charlotte Eskildsen på, at det skal. I dansk mode er hun en af de største frontløbere for en bevægelse imod en mere bæredygtig måde både at producere tøj på og anskue tøj på.
Ikke nok med at det 17 år gamle brand altid vælger de mest bæredygtige metervarer, klimakompenserer for det tøj, de producerer, og prøver at uddanne os til at respektere hvert stykke tøj lidt mere, så ligger hele den bæredygtige tankegang også implicit i designet.
Det tøj, der defilerede forbi på den i øvrigt – igen igen – utroligt velvalgte venue, en komplekst konstrueret tyrkisblå og lilla scene, der i øjeblikket lægger gulv til ‘Helligtrekongers Aften’ i Grønnegårdsteatret – var ikke for udfarende. Det var enkle kjoler med en snor i livet, jakkesæt med facon, der alligevel så utroligt behagelige ud, smukke, rene snit hele vejen rundt.
Med andre ord er der tale om en tidløs kollektion, hvilket subtilt underbygger den bæredygtige tankegang. At tøj ikke bare skal være smart i én sæson, men kunne bruges over mange år.
Nadja Bender var iført et smukt, lyseblåt jakkesæt, da hun som den første gik ind på scenegulvet, hvis opbygning lod modellerne glide roligt ind og ud mellem hinanden. Utrolig godt tænkt af Kim Greenaa, der har været kreativ på showet. Og også modigt med den vejrudsigt, men himlen viste nåde og åbnede sig først 15 minutter efter, at showet sluttede til tonerne af “Mad World” – nok tænkt som et forvarsel om, hvad der venter os, hvis vi ikke begynder at tage klimakrisen alvorligt.
I løbet af showet kom også to mandlige modeller på scenen. Ikke nødvendigvis fordi, at brandet er på vej til at udkomme med en herrekollektion, nok snarere en subtil måde at vise, hvor inspirationen kommer fra: Nemlig fra de lige, rene snit, vi kender fra herremoden – og måske også for at vise at også Designers Remix kan fungere i en verden og et modebillede, hvor grænserne mellem køn er blevet mere flydende.
På forreste række sad Eva Kruse, forkvinde for Global Fashion Agenda, der arbejder for at gøre modeindustrien, der er en af verdens største, mere bæredygtig. Da jeg interviewede hende tidligere på året, fremhævede hun Designers Remix som et brand, der er bæredygtige uden at gå på kompromis med designet.
I dag i Grønnegårdsteatrets og Designmuseets smukke have var tøjet enkelt uden at blive kedeligt, og det er der måske mere brug for end nye, vilde trends sæson efter sæson.
Se hele kollektionen her.