Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Global Change Awards-vinder vil afvikle bomuld

Crop-A-Porter omdanner rester fra madafgrøder til tekstiler – og nu er de blevet udråbt til vinderen af H&M Foundations årlige designkonkurrence, Global Change Awards.
Crop-A-Porter omdanner rester fra madafgrøder til tekstiler – og nu er de blevet udråbt til vinderen af H&M Foundations årlige designkonkurrence, Global Change Awards.

“Agraloop vil kickstarte et nyt paradigme for naturlige fibre ved at udnytte spild fra madafgrøder til tekstilfiberproduktion. Vi går efter at hjælpe vores industri med at begynde afviklingen af bomuld som verdens dominerende naturlige fiberressource,” fortæller Isaac Nichelson, talsperson for Crop-A-Porter, som står bag Agraloop-teknologien, og som netop er blevet udråbt til vinderen af H&M Foundations årlige designkonkurrence Global Change Award, der blev afgjort den 20. marts i Stockholm. Det skriver H&M Group i en pressemeddelelse.

Crop-A-Porter har udviklet en teknologi til at skabe bæredygtige tekstiler af overskudsmateriale fra afgrøder som hørfrø, sukkerrør og ananas – en teknologi, der udover æren også er blevet belønnet med et legat på 300.00 euro, svarende til mere end 2 millioner danske kroner.

“At vinde Global Change Award betyder, at vi kan begynde at åbne op for noget, der har kæmpe værdi for tekstil- og modeindustrien. Vi kan nu sende denne vigtige teknologi meget hurtigere ind i en skaleret produktion,” siger Isaac Nichelson videre og fortæller, at Crop-A-Porters legat skal bruges på at optimere deres cirkulære teknologi, beskytte IP-rettigheder og på at starte produktionen af kommercielle Agraloop BioFibreTM fiberproduktioner.

På vej mod en spildfri modeindustri
I alt er fem forskellige innovationer blevet belønnet med en pris af H&M Foundation i årets konkurrence. Udover udnyttelse af madafgrøder, har også projekter med intelligente tekstiler, 3D-designet tøj til avancerede genanvendelsesprocesser og bionedbrydelig beklædning med helbredsfordele fået del i det samlede legat på 1 million euro til fremtidig udvikling af deres idé.

For H&M Foundation handler det nemlig også om at hjælpe innovationer, der har skaleringspotentiale, og hvor idéen er både økonomisk holdbar og nytænkende.

“Jeg lykønsker alle fem vindergrupper. De viser, at innovation ikke kender til landegrænser og kan blomstre hos hvem som helst. Denne dag markerer starten på et etårigt acceleratorprogram, hvor H&M Foundation, Accenture og KTH Royal Institute of Technology i Stockholm vil hjælpe vinderne med at skære årevis af deres tidslinje ved at bringe dem indenfor i mode- og innovationsmiljøer i Stockholm, New York og Shanghai,” udtaler Karl-Johan Persson, bestyrelsesmedlem i H&M Foundation og CEO for H&M Group, i pressemeddelelsen. 

Læs mere om de forskellige innovationer her.