Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Hvem skal vinde H&M Global Change Awards?

Tøj lavet af nærende alger, ananasskræller og svamperødder – de fem bedste idéer til H&M Global Change Awards er fundet, og nu kan du være med til at bestemme, hvem der skal vinde førstepladsen og et legat på over 2 millioner kroner.
Tøj lavet af nærende alger, ananasskræller og svamperødder – de fem bedste idéer til H&M Global Change Awards er fundet, og nu kan du være med til at bestemme, hvem der skal vinde førstepladsen og et legat på over 2 millioner kroner.

Forestil dig en frakke lavet af overskudsmateriale fra hørfrø, sukkerrør og ananas eller en T-shirt produceret af rødderne fra svampe, så den kan puttes tilbage i jorden, når den er slidt op. Eller tøj lavet af alger, som nærer og beskytter din hud, når du har det på. Det er blot nogle af de idéer, der er blevet udvalgt til H&M Foundations tredje udgave af Global Change Award, der skal afgøres i denne måned.

Nu er tiden nemlig kommet til at fordele det samlede legat på 1 million euro –  og hvem der skal løbe med førstepræmien på 300.00 euro, svarende til mere end 2 millioner danske kroner, er op til forbrugerne selv via en onlineafstemning på globalchangeaward.com.

“Hvordan vi håndterer og forbruger ressourcer bliver altafgørende for vores og kommende generationers leveforhold. Alle brancher må gentænke, forny og udfordre status quo. Kreative iværksættere er nøglen til at foretage dette skift, og jeg lykønsker Global Change Award-vinderne, som alle har potentialet til at bidrage til at genopfinde modeindustrien ved at muliggøre cirkulær brug af produkter og ressourcer frem for, at de kun har ét liv,” siger Karl-Johan Persson, bestyrelsesmedlem i H&M Foundation og CEO i H&M Group, i en pressemeddelelse.

Fra lineær til cirkulær 
Dette års udgave af Global Change Award er den tredje af sin slags og har til formål netop at fremskynde overgangen fra en lineær til en cirkulær modeindustri. I alt 2.600 ansøgninger fra 151 lande er blevet indsendt til konkurrencen – ansøgninger, der udforsker mulighederne indenfor alt fra biomimetik, nano-  og robotteknologi til biobaserede materialer. De fem bedste idéer er blevet udpeget af et internationalt ekspertpanel med bred viden indenfor mode, bæredygtighed, cirkularitet og innovation.

“De fem finalister til Global Change Award demonstrerer, at når teknologi og kreativitet kombineres med en cirkulær tankegang, kan resultaterne skabe en banebrydende ændring i, hvordan vi ser, bruger og genanvender materialer,” supplerer Lewis Perkins, President, Cradle to Cradle Products Innovation Institute og en del af ekspertpanelet i Global Change Award.

Resultatet af afstemningen og fordelingen af legatet afsløres ved en prisuddeling i Stockholm den 20. marts. Den idé, der løber med førstepladsen, modtager 300.000 euro, andenpladsen 250.000 euro, og de tre sidste vindere tildeles hver 150.000 euro. Udover et legat får vinderne også et etårigt acceleratorprogram, skabt af H&M Foundation i samarbejde med Accenture og KTH Royal Institute of Technology i Stockholm.

Du kan læse mere om de fem finalisters idéer og afgive din stemme her. Afstemningen løber fra i dag og frem til den 16. marts.