Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Ny guide hjælper med kemikrav for tekstiler

Den nye nordiske guide, Safer Textiles, vil gøre det nemmere for især små og mellemstore virksomheder at navigere og leve op til kravene for kemikalier i tøj og tekstiler.
Den nye nordiske guide, Safer Textiles, vil gøre det nemmere for især små og mellemstore virksomheder at navigere og leve op til kravene for kemikalier i tøj og tekstiler.

Mere end nogensinde før er der fokus på sundhed, selv når det kommer til det tøj, vi har på. Det er dog ikke altid nemt for tøjvirksomheder at vide, præcis hvilke kemikalier deres produkter indeholder. Men det skal der nu laves om på ved hjælp af guiden, Safer Textiles, som er finansieret af Nordisk Ministerråd. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

EU’s medlemslande kan orientere hinanden, hvis der bliver fundet farlige produkter på markedet, via det såkaldte RAPEX-register. Dette er på nuværende tidspunkt fyldt med tøj og tekstiler, der ikke lever op til reglerne. Det kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for en tøjvirksomhed, hvis eksempelvis en hel kollektion må trækkes tilbage, foruden den negative omtale, det kan medføre.

På vegne af Nordisk Ministerråd har Miljøstyrelsen sammen med de nordiske brancheorganisationer taget initiativ til at udvikle den nye guide, der skal gøre det nemmere for især små og mellemstore virksomheder at leve op til kravene for tøj og tekstiler. Guiden er baseret på fælles EU-regler samt særlige nationale lovgivninger i de fem nordiske lande, Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark.

”Målet har været at gøre det så enkelt som muligt for producenten. Derfor har vi udviklet en trin for trin-guide, hvor man for eksempel kan vælge, at ens produkt består af bomuld med metalknapper og print og derudfra få at vide, hvilke krav der gælder. Det gør det nemt at stille lige præcis de relevante krav til sine leverandører,” siger projektansvarlig i Miljøstyrelsen, Louise Fredsbo Karlsson, i pressemeddelelsen.

Målet med Safer Textiles er altså at skabe en udførlig vejledning i at leve op til de gældende regler for kemikalier, men derudover er det også ønsket at skabe en god indgang for de producenter, der har endnu større ambitioner med deres produkter.

”Bæredygtig mode boomer i de her år, og hvis man gerne vil have et grønt brand, findes der flere konkrete værktøjer til det. Dem har vi også en indgang til, så Safer Textiles er både til de grønne frontløbere og til alle andre tøj- og tekstilvirksomheder – for alle skal jo leve op til lovkravene,” tilføjer Louise Fredsbo Karlsson.

Safer Textiles blev officielt lanceret i mandags og kan benyttes her.