Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Stella McCartney og Ellen MacArthur i fælles front mod tøjspild

To af de verdens største rollemodeller indenfor bæredygtig mode stiller sig nu i front for branchens overgang til et cirkulært system. Danske GFA og Eva Kruse støtter op.
To af de verdens største rollemodeller indenfor bæredygtig mode stiller sig nu i front for branchens overgang til et cirkulært system. Danske GFA og Eva Kruse støtter op.

Det er ikke nogen hemmelighed, at modeindustrien står over for store udfordringer, når det kommer til tøjspild. Men skal det for alvor lykkes branchen i samlet flok at transformere den nuværende lineære model til en cirkulær en af slagsen, tæller hvert eneste bidrag i det store regnskab – især når opfordringen kommer fra nogen, der er så indflydelsesrige og toneangivende inden for bæredygtige standarder, som Stella McCartney og Ellen MacArthur.

Sammen har de forfattet en ny rapport ved navn ’A new textiles economy: Redesigning fashion’s future’, som er skabt som en del af Ellen MacArthur Foundations miljøprogram, Circular Fibres Initiative, og som har til formål at hanke op i branchens fælles indsats på området. Denne blev officielt lanceret i London i tirsdags, hvor blandt andre danske Global Fashion Agenda med Eva Kruse i front var mødt op for at støtte op om initiativet. Det skriver Fashion United.

”I dag er tekstilindustrien bygget på en forældet og lineær brug og smid væk-model, og den står for ekstremt meget spild og er yderst forurenende. Ellen MacArthur Foundations nye rapport præsenterer en ambitiøs vision om at skabe et nyt system, som er baseret på principper inden for cirkulær økonomi, og som er fordelagtig for både økonomi, samfund og miljø. Vi har brug for, at hele industrien støtter op om den,” lød opfordringen fra Ellen MacArthur, ifølge Fashion United.

En fælles indsats
Men den nye rapport handler ikke kun om at formidle status quo eller at påpege alle branchens mangler – der er også lagt vægt på, hvordan den nye og grønne agenda rent faktisk kan sættes i værk.

”Det, der virkelig opmuntrer mig ved ‘A new textiles economy: Redesigning fashion’s future’, er, at den bidrager med reelle løsningsforslag til en industri, der er så spildtung og miljøskadende. Rapporten er med til at give de retningslinjer, vi skal bruge, for at skabe bedre virksomheder og et sundere miljø. Den åbner op for samtalen, der vil betyde, at vi kan finde en måde at arbejde sammen om at forbedre vores industri til fordel for både mode og planeten i fremtiden,” tilføjede Stella McCartney.

I håbet om at etablere denne fælles indsats på tværs af hele modeindustrien er rapporten desuden skabt med støtte fra nogle af de største spillere i branchen, heriblandt H&M Group, Lenzing, Nike, Sustainable Apparel Coalition, C&A Foundation og Cradle To Cradle, ligesom at også danske Global Fashion Agenda er eksterne partnere i projektet. Eva Kruse indtog desuden selv scenen i London i tirsdags, for at tale om GFAs arbjede – ifølge hende er det netop initiativer som disse, der er med til at samle modebranchen og skabe grobund for forandring.

”Vi er ekstremt glade for vores samarbejde med Ellen MacArthur Foundation. Begge vores initiativer omkring cirkulær mode komplementerer – og forstærker – hinanden. En fælles indsats på området er altafgørende, hvis vi skal rykke branchen i den rigtige retning,” siger Eva Kruse, der også har et tæt samarbejde med Ellen MacArthur Foundation via organisationens rolle som Knowledge Partner i Global Fashion Agenda.

Du kan læse hele rapporten her.