Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Upopulær e-handelslov er vedtaget

EU er blevet enige om at indføre salgspligt for online forhandlere, hvilket kan få store konsekvenser for danske webshops. Dansk Erhverv kalder det ”en trist dag for europæisk e-handel”.
EU er blevet enige om at indføre salgspligt for online forhandlere, hvilket kan få store konsekvenser for danske webshops. Dansk Erhverv kalder det ”en trist dag for europæisk e-handel”.

I 2016 fremlagde EU-kommissionen et lovforslag, der gør det lovpligtigt for netbutikker og serviceudbydere at sælge deres varer til kunder overalt i Europa. Målet med lovforslaget er at give forbrugerne på tværs af de europæiske lande adgang til flere og billigere varer – et forslag, som dog ikke faldt i god jord hos Dansk Erhverv, der mente det kunne få alvorlige konsekvenser for den danske e-handel. Problemet er, at der er store forskelle i sprog og standarder i EU, hvilket vil medføre uklare forbrugerregler, når forhandlerne skal sælge til kunder i andre lande.

Nu, halvandet år senere, tyder det på, at de bekymrede fagfolk, der foruden Dansk Erhverv tæller FDIH, HK og Svensk Handel, har talt for døve ører. Forslaget er netop blevet vedtaget, hvilket betyder, at der fremover er salgspligt ved online salg i EU – også selv om netbutikkerne ikke ser en forretning i at gøre det og selvom det potentielt kan medføre store økonomiske byrder for deres forretning.

”Det er en trist dag for europæisk e-handel. Hvis flere netbutikker skal turde kaste sig ud i at sælge online i flere lande, havde det rigtige været at hjælpe dem. For eksempel ved at fjerne eller mindske de mange forhindringer som eksempelvis forskelle i forbrugerregler og produktstandarder. Men det har man desværre valgt at lukke øjnene for,” lyder det fra Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

I 2016 sagde Lone Rasmussen til Fashion Forum, at det var hendes vurdering, at det fremlagte forslag vil lægge indirekte pres på ikke mindst modebranchens webshops, som vil blive nødt til at sælge deres tøj til prisen i det land, hvor varen er billigst – et krav, der især bliver udfordrende i lande med høje omkostninger som Danmark.

E-handel vil flytte ud af Danmark
Argumentationen for det netop indførte forslag er, at det vil give EU’s forbrugere adgang til at købe flere varer til lavere priser, når netbutikker ikke kan afvise at sælge til forbrugere uden for deres normale forretningsområde. Forslaget indebærer også, at det bliver lettere at handle i netbutikker i lande med lav moms, hvis blot man selv finder et transportfirma.

”Vores bekymring er, at e-handlen i endnu højere grad end i dag vil søge mod lande, hvor omkostninger og moms er lave – og det er ikke Danmark,” siger hun videre.

Derudover risikerer danske webshops at skulle betale for transport frem og tilbage til forbrugere i andre EU-lande i forbindelse med reklamationer – også selvom de reelt set ikke selv leverer til det land.

”En lille netbutik, der kun leverer til forbrugere i Danmark, kan blive pålagt at betale for transport frem og tilbage til f.eks. Grækenland i forbindelse med en klagesag. Det er en stor udgift, de ikke vil kunne gardere sig mod,” forklarer Lone Rasmussen og uddyber:

”Forslaget overlader det til forbrugerne selv at stå for transporten til hjemlandet, men det er uklart, hvordan netbutikkerne skal kunne sikre sig mod at blive holdt økonomisk ansvarlig for skader, der er sket under transporten med firmaer, de ikke har ansvar for?

Hos Dansk Erhverv mener man, at den nye lov, trods vedtagelse, stadigt indeholder mange uklarheder. Derfor foreslår de, at man i både Danmark og EU laver en fælles og officiel gennemgang af de nye regler, hvis man skal minimere konsekvenserne for blandt andre de danske online forhandlere.

”Forslaget efterlader en uklar retstilstand på flere afgørende områder. Det er derfor vigtigt, at der nedsættes en implementeringsgruppe i Bruxelles, så der sikres en fælles fortolkning. Ellers lades EU’s netbutikker og forbrugere i stikken,” afslutter Lone Rasmussen.