Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Derfor er produktion i Tyrkiet en fordel

Landets centrale placering og høje kvalitet gør Tyrkiet til et attraktivt produktionsland for danske virksomheder, fortæller Generalkonsul Jesper Kamp.
Landets centrale placering og høje kvalitet gør Tyrkiet til et attraktivt produktionsland for danske virksomheder, fortæller Generalkonsul Jesper Kamp.

Tyrkiet er den sjette største beklædningsleverandør i verden, og tøj- og beklædningssektoren er landets anden største sektor med en andel på 18,8 procent af den totale eksport.

”Tekstil- og beklædningsindustrien har altid været rygraden i landets økonomiske udvikling. Tyrkiet har en flere hundrede år lang tradition med at producere tøj og tekstiler, og det har gjort dem til en af verdens stærkeste – hvis ikke den stærkeste – spiller, når det kommer til kvalitet og håndværk. De leverer ekstrem høj kvalitet på især læder, pels og strik,” siger Generalkonsul, Jesper Kamp, i anledning af speed-dating-arrangementet med tyrkiske leverandører, der finder sted 7. og 8. december i Herning og København.

De strikkede ready-to-wear-varer står for 52,4 procent af eksporten, hvilket gør Tyrkiet til verdens fjerde største eksportør af strik – kun overgået af Kina, Bangladesh og Vietnam. Vævede varer kommer ind på en andenplads. Tyrkiet er et godt match med virksomheder, der opererer i midter- eller luksussegmentet. Og her er landet konkurrencedygtig på prisen, forklarer Jesper Kamp.

God placering
En af de store fordele ved Tyrkiet, foruden det høje kvalitetsniveau, er landets placering – det ligger centralt i forhold til både Europa, Mellemøsten, Nordafrika og Centralasien, og infrastrukturen i landet er af høj standard, fortæller Jesper Kamp:

”Lokationen betyder, at danske virksomheder har nemme og hurtige transportmuligheder, hvis de ønsker at besøge eller kontrollere en leverandør – det kan de gøre på en enkelt dag – sådanne besøg kan tage flere arbejdsdage, hvis produktionen er i Asien, og netop tid er ofte en lige så vigtig faktor for SMV’er som penge.”

Barrieren for at have produktion i Tyrkiet mindskes blandt andet af tre faktorer. De kulturelle forskelle mellem Danmark og Tyrkiet er mindre, igen hvis der sammenlignes med asiatiske lande. Derudover er Tyrkiet en del af EUs toldunion på tekstilområdet, og produktionen og produkterne overholder derfor alle EUs standarder. For det tredje kan tyrkiske leverandører sagtens tage imod ordrer på 500 og 1000 styks, hvilket er en fordel for mange danske SMV’er.

”Arbejdsforhold er højt på dagsordenen, og Tyrkiet er – i min vurdering – blandt dem, der har allermest styr på den del. Der kan altid vise sig at være et råddent æble i puljen, men sandsynligheden for, at børnearbejde eksempelvis er tilfældet, er meget, meget lav. SMV’er må, på grund af deres ofte få ressourcer til kontrol, ofte stole på leverandøren, og med produktion i Tyrkiet kan man overlade produktionen med ro i maven.”

Jesper Kamp fortæller derudover, at flere fabrikker har skoleundervisning til de unge ansatte, hvilket medvirker til, at de unge har bedre forudsætninger for at klare sig godt senere hen.

Går overvejelserne på at starte eller rykke sin produktion til Tyrkiet, har Jesper Kamp en række anbefalinger. Første skridt er at finde den rigtige partner – hvilket blandt andet er muligt under speed-dating-arrangementet den 8. og 9. december.

”Når man er i dialog med en potentiel eller aftalt partner, er næste skridt, at man kommer på besøg hos producenten og leverandøren, og oplever dem på hjemmebane. Hvorvidt Tyrkiet er relevant for ens virksomhed kommer generelt meget an på kompleksiteten, men Tyrkiet har den fordel, at de leverer høj kvalitet og er stærke på stort set alle områder.”

Den 7. og 8. december er det muligt at møde tyrkiske leverandører samt starte dialog om potentielt samarbejde. Danish Fashion Institute, WEAR og Dansk Mode & Textil står bag arrangement i samarbejde med Eksportrådet og The General Secretariat of Istanbul Textile and Apparel Exporter.

For mere information, kontakt Christina Iskov, Project Coordinator, Danish Fashion Institute, christina@danishfashioninstitute.dk / +45 5217 0608 / +45 7020 3068.  

Se mere om tilmelding her.