Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

H&M investerer i teknologi til genanvendelse

Den svenske modegigant offentliggør et samarbejde med re:newcell – en virksomhed, der har opfundet en metode til at genavende brugt tekstil til nyt.
Den svenske modegigant offentliggør et samarbejde med re:newcell – en virksomhed, der har opfundet en metode til at genavende brugt tekstil til nyt.

I sidste uge blev det tydeligt, at modeindustrien trods høje ambitioner og tiltagende initiativer stadig har lang vej, før produktionen af tøj overgår til et lukket kredsløb. Ifølge TV2 brænder nogle af verdens største tøjproducenter, H&M og Bestseller, nemlig store mængder nyt tøj af på forbrændingsanlæg – en sag, der ifølge både eksperter og koncernerne selv blev fremstillet en anelse mere sort og hvid, end den egentlig er. Virkeligheden er nemlig den, at der stadig er store udfordringer forbundet med genanvendelsen af selv nogle af de mest gængse tekstilformer i dag.

H&M har indgået partnerskab med det ligeledes svenske virksomhed re:newcell, som har udviklet en unik teknologi, der gør det muligt at genanvende tekstiler, som viskose og bomuld, til produktionen af nyt tøj. Partnerskabet kommer i forlængelse af H&Ms ambitioner om at overgå til en cirkulær forretningsmodel ved at benytte udelukkende genanvendte eller på anden vis bæredygtige materialer i 2030.

Som det ser ud i dag, er det ikke muligt at genanvende et materiale som viskose – hverken den traditionelle slags, eller den mere bæredygtig producerede form, som for eksempel TENCEL® – som tilsammen udgør op imod en tredjedel af alle tekstiler brugt i tøjindustrien, især af fast fashion-brands som H&M. Men flere og flere har forsket i at udvikle løsninger, heriblandt re:newcell, som har udarbejdet en metode, der kan sikre at det fremover er nemmere at omdanne brugte tekstiler til nye.

“Re:newcells teknologi har potentiale til at blive en både kommerciel og skalerbar løsning for branchen, der kan accelerere rejsen fra en lineær modeindustri til en cirkulær,” fortæller Cecilia Brännsten, Environmental Sustainability Manager og Circular Economy Lead hos H&M Group, i en pressemeddelelse.

Omdanner brugte tekstiler til nye
Ved hjælp af den teknologi, som re:newcell har udviklet, kan man opløse eksempelvis brugt viskose og omdanne det til et nyt og biologisk nedbrydeligt råmateriale, kaldet ’re:newcell pulp’, der så kan bruges til at spinde nye tekstiler, som kan syes til nyt og ikke mindst bæredygtigt tøj.

re:newcell bruger både brugt tøj og rester fra tekstilproduktion, hvilket er med til at reducere mængden af ​​tekstiler, der skal destrueres eller degraderes til lavkvalitetsprodukter. Virksomheden har desuden et lukket produktionssystem til deres brug af kemikalier og vand, ligesom de udelukkende bruger vedvarende energi på deres anlæg. Som det ser ud nu, kan de producere op mod 7.000 tons tekstilmasse om året, men virksomheden er ved at udvide, så der i fremtiden kan genanvendes endnu større mængder viskose og bomuld.

“Jeg er stolt af, at H&M Group ser fordelene i vores innovation. Sammen kan vi bidrage til at ændre måden, hvorpå mode bliver både produceret og genanvendt. Forhåbentlig kan vi transformere produktionen og forbruget af mode til et lukket kredsløb i fremtiden,” lyder det fra Mattias Jonsson, CEO hos re:newcell, til Fashion United.

Det er ikke kun H&M, der har fået øjnene op for behovet for at udvikle teknologien ud i at genanvende tekstiler. Tilbage i sommeren 2016 indgik fast fashion-konkurrenten Zara et samarbejde med den østrigske fiberleverandør Lenzing, der blandt andet står bag det efterhånden populære materiale TENCEL®, om at omdanne tekstilaffald fra moderselskabet Inditexs egen produktionsproces.