Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

H&M vil bekæmpe vandforurening

Den svenske modegigant har teamet op med WWF for at sætte ind overfor de udfordringer, Tyrkiet oplever med forurenede vandløb forårsaget af tekstilindustrien.
Den svenske modegigant har teamet op med WWF for at sætte ind overfor de udfordringer, Tyrkiet oplever med forurenede vandløb forårsaget af tekstilindustrien.

Den svenske modekoncern, H&M Group, har for længe været fortaler for at gøre modeindustrien mere miljøvenlig. Tilbage i april kunne koncernen offentligøre deres nyeste Sustainability Report, hvori de fremlagde den ambitiøse plan om udelukkende at anvende genbrugte eller bæredygtigt producererede materialer i samtlige produkter i 2030.

Nu er H&M Group klar med endnu et grønt initiativ – denne gang i samarbejde med WWF, også kendt som Verdensnaturfonden. Målet er at tage hånd om de voksende problemer med vandforurening i Tyrkiet.

Projektet har derfor fokus på vandforvaltningsmetoder og –reglementer i Büyük Menderes-vandløbsområdet, som er hjemsted for både landbrug og industri, herunder blandt andet tekstilindustrien. Ligesom mange andre floder, lider denne nemlig af faldende vandkvalitet på grund af både klimaændringer, men i høj grad også den industrielle udvikling.

”Tyrkiets tekstilindustri er voksende, men den står overfor seriøse udfordringer med forurening, dårlig vandforvaltning og svage reguleringer: derfor er tiden inde til kollektiv aktion, hvis vi skal minimere disse risici,” lyder det fra Daniel Robertsson, Head of Corporate Engagement hos WWF i Sverige og ansvarlig for organisationens samarbejde med H&M Group, i en pressemeddelelse.

”WWF og H&M Group har allerede hjulpet med at styrke vandforvaltningsmetoderne i Kina og Bangladesh, og vi tror på, at vores partnerskab vil bidrage til lignende forbedringer i Tyrkiet,” tilføjer han.

Blå floder … og hunde
Initiativet vil fokusere på at promovere rene produktionsteknologier i tekstilsektoren såvel som at demonstrere værdien af vandforvaltning – tiltag, som H&M Group også vil forsøge at influere sine lokale leverandører til at investere i.

”Fordi H&M Group er en af Tyrkiets største tekstilkunder, har vi en stærk tilskyndelse til at fremme udviklingen af et mere bæredygtigt vandforbrug i landets tekstilindustri. I forlængelse af det arbejde, vi gør regelmæssigt for at forbedre vandforvaltningspraksisser i alle vores faciliteter, så vil vi også engagere vores leverandører i renere produktionsprogrammer og herigennem forsøge at inspirere andre,” fortæller Head of Sustainability hos H&M Group, Anna Gedda.

Det er ikke kun H&M Group og WWF, der har fokus på verdens voksende problemer med vandforurening. Den 12. september er der Danmarkspremiere på miljødokumentaren, River Blue, der netop stiller skarpt på, hvordan det står til for nogle af de største floder i Indien, Bangladesh, Indonesien og Kina, som alle er påvirket af forurening fra tøjindustrien.

For nyligt bragte The Guardian historien om 11 hjemløse hunde, der var blevet farvet blå i den indiske by Mumbai. Ifølge mediet, havde hundene badet i en af byens mange lokale floder, kaldet Kadasi, og blev derfor levende bevis på den enorme mængde industrielt affald, som dagligt smides i landets vandløb – vandløb, som ikke blot er vigtige for dyreliv, men også for mennesker og virksomheder i området.