Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Navne

”Erik var stolt af at repræsentere Danmark”

Jean-Pierre Michaud levede 20 år sammen med modeskaberen Erik Mortensen, og giver her et indblik i personen, der er omdrejningspunktet i Designmuseum Danmarks nyeste udstilling.
Jean-Pierre Michaud levede 20 år sammen med modeskaberen Erik Mortensen, og giver her et indblik i personen, der er omdrejningspunktet i Designmuseum Danmarks nyeste udstilling.

For en uge siden kunne Designmuseum Danmark byde offentligheden velkommen til Erik Mortensen-udstillingen, hvor 68 haute couture-kjoler er samlet på ét sted.

I mere end 20 år dannede Erik Mortensen par med franskmanden, Jean-Pierre Michaud, der i dag er bosat i Paris. Han var vidne til Erik Mortensens storhedstid som modeskaber hos blandt andet Balmain.

”Erik var mere ’creator’ og ’couturier’ end designer. Hans kjoler var skulpturelle, unikke og kunstneriske – de havde en helt særlig kant. Men lige gyldig hvor vild kjolen var, havde han altid for øje, at kvinder skulle kunne bære kjolen. Hans tilgang og udtryk kan minde om Alexander McQueens,” fortæller Jean-Pierre Michaud Fashion Forum i dagene efter udstillingens fernisering.

Jean-Pierre Michaud og Erik Mortensen mødte hinanden i modens hovedstad, Paris, i slutningen af 1970’erne, og selvom det franske blev en større og større del af Erik Mortensens liv, forblev han dansk, fortæller Jean-Pierre Michaud:

”Erik var interessant, havde en god sans for humor, var klog og venlig. Han var stolt af at være dansk, og var stolt af at kunne repræsentere Danmark i udlandet. Han havde samtidig en meget dansk måde at leve livet på. Hans omgangskreds var præget af internationale jetsettere, men han glemte aldrig sin danske baggrund og barndomsby, Frederikshavn.”

Som museumsinspektør, Kirsten Toftegaard, også fortalte, var Erik Mortensens karriere præget af talent og ikke mindst hårdt arbejde. Det nikker Jean-Pierre Michaud genkendende til – Erik Mortensen tegnede altid og arbejdede meget i fritiden, men der var stadig tid til at rejse.

Udstillingen om Erik Mortensen kan opleves indtil 31. januar 2018, og Jean-Pierre Michaud er tilfreds med, hvordan Erik Mortensens arbejde er præsenteret.

”Alle kjolerne er lavet til at kunne bevæge sig i – og til at have en bevægelighed. Det kan ses i udstillingen, hvilket er utrolig vigtigt. Udstillingen er utrolig godt lavet. Jeg er sikker på, at Erik ville have været meget stolt, hvis han så den,” afslutter Jean-Pierre Michaud interviewet med.