Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Misbruger luksusbrands ’Made in’-mærkatet?

Frankrigs to største modekonglomerater, Kering Group og LVMH, kæmper med at forklare, hvor nogle af deres produktgrupper bliver lavet.
Frankrigs to største modekonglomerater, Kering Group og LVMH, kæmper med at forklare, hvor nogle af deres produktgrupper bliver lavet.

Hele indbegrebet af luksusmode er ofte hængt op på håndværk, traditioner og lokal produktion – det er en del af den kvalitetspakke man køber, når der står Louis Vuitton på skoene eller Gucci på solbrillen. Både Kering og LVMH-brands stempler flere af deres produkter med ’Made in Italy’ og ’Made in France’, men i løbet af den sidste uges tid, er der blevet stillet spørgsmålstegn ved, om det nu også er helt retvisende.

The Guardian skrev i weekenden, at Louis Vuitton får produceret deres sko i Transsylvanien i Rumænien – alt på nær sålen bliver lavet på deres fabrik, Somarest.

En talsperson fra den transsylvanske fabrik fortæller til The Guardian, at senioransatte på fabrikken er franske, materialerne ligeså, og, at når skoene er så færdige som de kan blive, bliver de eksporteret retur til Frankrig eller Italien, hvor de bliver færdiggjorte, således at de med rette kan få ’Made in’-mærkatet, der angiver at de er lavet i Frankrig eller Italien.

I kølvandet på det, er Kering Group netop blevet sagsøgt for falsk markedsføring af en amerikansk retailkæde i New York. Grunden er, at Selima Optique mener at have fundet ud af, at solbriller fra Gucci, Balenciaga, Brioni og Yves Saint Laurent ikke lever op til deres ’Made in Italy’-stempel, men tværtimod bliver lavet i Kina. Det skriver The Fashion Law.

Beskyldningerne kommer efter, at Selima Optique modtog en forsendelse solbriller, hvor et parti YSL-solbriller havde to forskellige mærkater på stellet: på den side stod der ’Made in China’ på den anden ’Made in Italy’. Det gjorde ejeren mistænksom, men da han kontaktede Kering, lød forklaringen at det var en produktionsfejl og at YSL-stellet fejlagtigt tilhørte brandet Puma, som Kering også ejer, og hvis briller rent faktisk bliver produceret i Kina.

Det har nu først til søgsmålet, der anklager Kering for falsk markedsføring, konkurrenceforvridning og uagtsom repræsentation.

Kering er indtil videre kommet med følgende udtalelse:

”Kering Eyewear benægter alle anklager indgivet af Selima Optique Inc. Alle Kerings luksusprodukter er lavet i Italien og er stemplet i overensstemmelse med alle gældende love.”