Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Handel med Sri Lanka bliver toldfri

Den 19. maj blev Sri Lanka endnu en gang en del af EU-kommissionens liste af udviklingslande med toldfrihed, og det forventes især at styrke landets tekstilproduktion.
Den 19. maj blev Sri Lanka endnu en gang en del af EU-kommissionens liste af udviklingslande med toldfrihed, og det forventes især at styrke landets tekstilproduktion.

Sri Lanka blev fjernet fra den såkaldte GSP+ liste i 2010, på grund af beskyldninger om overtrædelser af menneskerettighedsloven i forbindelse med landets 30 år lange borgerkrig. Men nu har Sri Lanka endnu en gang fået plads på EU-kommissionens liste og derved blevet tildelt toldfrihed i sin handel med EU. Det skriver Dansk Mode og Textil.

GSP+ er en ordning, der skal give udviklingslande mulighed for at betale færre eller ingen afgifter på deres eksport til EU. Dette giver dem vital adgang til EU-markederne og bidrager til landendes økonomiske vækst, og det vil især kunne styrke Sri Lankas tekstilindustri, som står får hele 62% af landets eksport til Europa, svarende til 1,6 milliarder euro.

Løfte om forbedring
Men den nye aftale er ikke omkostningsfri. Sri Lanka har måtte forpligte sig til at skulle implementere 27 internationale konventioner, som har til formål blandt andet at forbedre landets menneskerettigheder, arbejdstagerforhold og miljøbeskyttelse.

Ifølge EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström, er forholdene i landet langt fra er perfekt på nuværende tidspunkt, men den genoptagede aftale skal ses som et tillidsvotum fra EU, i håbet om at få Sri Lankas regering til at arbejde mere målrettet med at forbedre den omfangsrige industri – både for mennesker og miljø:

”Ved at give GSP+ til Sri Lanka ønsker vi at skabe muligheden for at udvikle økonomien yderligere, herunder at skabe flere og bedre jobs for alle srilankanere, på et fornuftigt grundlag, som fremmer menneske- og arbejdstagerrettigheder og på en måde, som er miljømæssigt bæredygtig,” siger Cecilia Malmström til DM&T.

Fordelagtige produktionsforhold
Tilbage i november sidste år afholdte DAFI, DM&T og WEAR et speed-dating arrangement, hvor danske modebrands kunne få mulighed for at mødes med tøjproducenter fra Sri Lanka. I den forbindelse kunne design- og brandkonsulent, Peter Ingwersen, fortælle, at der er store fordele i at samarbejde med østaten, fordi han mener, den har mange styrker i forhold til at producere og levere materialer til modebranchen – også i forbindelse med CSR:

”Min erfaring med producenter på Sri Lanka er, at de over årtier har bygget en meget professionel produktionskapacitet op. Da landet ikke kan konkurrere på design, har producenterne valgt at have en klar CSR-strategi, som Indien og andre lande i Asien ikke udmærker sig med. For eksempel er børnearbejde ved lov forbudt og mindstealderen er 18 år for at arbejde i tøjindustrien. Desuden går ca. 3% af de ansattes løn til en tvungen opsparing, som bliver udbetalt skulle arbejderen miste sit arbejde,” fortalte Peter Ingwersen, der også påpegede, at Sri Lanka har underskrevet 39 punkter på ILO-konventionen (International Labour Organization) som det eneste land i verden med den eksportstørrelse.

Sri Lanka vil være at finde på EU-kommissionens GSP+ liste, så længe landet fortsat overholder den nye aftale, men vil dog ophøre, såfremt de når et niveau af øvre middelindkomst i tre sammenhængende år, hvilket dog først spås til at ske i 2021.

Du kan læse mere om den nye aftale om toldfrihed med Sri Lanka på EU-Kommissionens hjemmeside.