Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

KEA-studerende laver læder af æbler

Hannah Michaud har netop fået tildelt et legat fra hendes studiested, KEA, til at videreudvikle æblelæder, som blandt andet kan bruges til tøj.
Hannah Michaud har netop fået tildelt et legat fra hendes studiested, KEA, til at videreudvikle æblelæder, som blandt andet kan bruges til tøj.

Københavns Erhvervsakademi (KEA) står bag legatet Innovation Business, som de uddeler til deres studerende. Og her har Hannah Michaud netop modtaget 55.000 kroner til at udvikle det materiale, hun har arbejdet med på skolen, nemlig æblelæder. Det skriver Berlingske.dk.

Materialet er udvundet af restaffald fra produktion af æblemost og- cider. Hannah Michaud har arbejdet sammen med Meyers og Æblerov, om at få deres overskudsaffald fra æbler.

Projektet hedder The Apple Girl, og ambitionen er, at det blandt andet skal kunne bruges i produktionen af tøj og accessories, og kunne erstatte der, hvor man normalt vil bruge plastik, som i legetøj, mobilcovers og emballage. Eksempelvis var en af The Apple Girls første produktioner til Rigtig Cider – Copenhagen Cider Festival i 2016, hvor festivalarmbåndene meget passende var lavet af æblelæder, i stedet for som sædvanlig af plastik.

Fordi materialet er lavet af æbler, er det helt igennem vegansk og nedbrydeligt. Selv har Hannah Michaud brugt æblelæderet til at designe en taske og et armbånd til sit bachelorprojekt på KEA, og hun vil de næste seks måneder bruge legatet til at videreudvikle og teste materialet på Teknologisk Institut.

Flere og flere designvirksomheder samt tech-iværksættere arbejder med at skabe alternativer til animalsk læder. Til H&Ms Global Change Award vandt et andet frugtmateriale, nemlig læder lavet af vindruer, opfundet af et hold italienere, der bruger restaffald fra landets vinproduktion. Og det amerikanske laboratorium, Modern Meadow, har modtaget funding til at fortsætte deres arbejde med at gro læder af dyreceller.

Også i Danish Fashion Institutes bæredygtige materialebibliotek kan man finde eksempler på tekstiler af citrusfrugter og mælkefibre.