Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Martine Jarlgaard viser 100% transparens i værdikæde

I et nyt projekt tester den danske designer teknologi, der sporer de tekstiler, hun bruger, helt tilbage til råmaterialet.
I et nyt projekt tester den danske designer teknologi, der sporer de tekstiler, hun bruger, helt tilbage til råmaterialet.

I torsdags under Copenhagen Fashion Summit fremviste Martine Jarlgaard, hvad hun har arbejdet mere eller mindre non-stop på de sidste to måneder: verdens første kollektion, hvor det via teknologi, er muligt at spore hvert enkelt produktionsled fra råmateriale til det færdige produkt.

Det nye pilotprojekt er et samarbejde mellem Martine Jarlgaard London, Provenance, A Transparent Company og London College of Fashion’s Innovation Agency. Det var en ide, hun allerede legede med tilbage i marts, hvor Fashion Forum mødte hende til en snak om mødet med teknologi og mode, og som hun altså har realiseret nu.

Deltagere til årets Copenhagen Fashion Summit kunne således blot føre deres telefoner over NFC-mærket (Near Field Communication – trådløs teknologi, indlejret i tøjet red.) for at se rejsen gennem forsyningskæden, via en app fra Provenance, som registrerer og sporer hvert element. Man kan følge produktionen af tøjet af økologisk alcapa fleece helt fra klipningen af fåret på den britiske Alcapa Fashion farm, til spinding af uldet på Two Rivers Mill, videre til fletning på KnitsterLDN for afslutningsvist at ende hos Martine Jarlgaards studie i London.

Forhåbentlig fremtiden
Det kan lade sig gøre fordi Provenance-platformen, ved hjælp af Blockchain og åben data, gør det muligt at indsamle og lagre sikker information omkring forsyningskæden, som er offentlig tilgængelig for alle interesserede.

Jessi Baker, administrerende direktør og grundlægger af Provenance, siger om samarbejdet:

“Hidtil har centraliserede datasystemer været den eneste måde hvorpå at spore materialer for at sikre pålidelig data. Blockchain gør op med dette, og tilbyder et system som alle i forsyningskæden kan være en del af.”

For Martine Jarlgaard er etik, ansvarlighed og uddannelse nøgleelementer til forandring, og en grundlæggende del af hendes designtilgang.

”Blockchain-teknologien og Provenance-platformen er et skridt i den rigtige retning og vil gøre den komplekse og ofte hemmelige proces bag enhver forsyningskæde lettere tilgængelig. Fuld gennemsigtighed og sporbarhed gør det muligt for forbrugere at tage ansvarlige valg uden nogen ekstra indsats,” pointerer hun.

Andre samarbejdspartnere til Martines Jarlgaards Capsule kollektion inkluderer den franske blonde-virksomhed Sophie Hallette, det italienske stoffabrik Faliero Sarti, produktionsvirksomheden FashionLab og Sjølander Embroidery. De respektive virksomheder er alle medlemmer af Provenance-platformen og benytter deres værktøjer til at skabe gennemsigtighed omkring deres virksomhed og deres produkter.