Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

River Studio: Smykker bør også være bæredygtige

Bæredygtig smykkeproduktion er lidt ligesom dogmefilm: fyldt med benspænd. Det fortæller River and Raven-grundlægger Regitze Bay, som alligevel har taget udfordringen op.
Bæredygtig smykkeproduktion er lidt ligesom dogmefilm: fyldt med benspænd. Det fortæller River and Raven-grundlægger Regitze Bay, som alligevel har taget udfordringen op.

Den danske stylist og indehaver af den bæredygtige mode- og konceptbutik, River and Raven, har altid haft en drøm om at blive smykkedesigner – en drøm, der aldrig rigtig blev opfyldt, før nu. Regitze Bay har netop lanceret sit nyeste skud på stammen af ansvarsbevidste tiltag, et smykkebrand, kaldet River Studio, der ligesom resten af den danske iværksætters erhverv, har bæredygtighed og social ansvarlighed, som omdrejningspunkt.

”Ligesom så mange andre piger og kvinder, elsker jeg guld og diamanter, og jeg har længe været på udkig efter bæredygtige smykker, som jeg kunne forhandle hos River and Raven. Men udvalget var meget begrænset, og så oplevede jeg også, at mange guldsmede var lidt afvisende, når jeg bragte bæredygtighedskriteriet på banen. Derfor tænkte jeg, at så må jeg jo gøre det selv,” fortæller Regitze Bay, om motivationen bag hendes nye smykkekollektion, der er lavet udelukkende af bæredygtige råmaterialer.

Alle ædelstene er Fair Trade, perlerne indhentes fra forhandlere, der bruger bæredygtige indsamlingsmetoder, diamanterne er konfliktfri og udvundet uden brug af børne- og tvangsarbejde, og både sølv og guld er lavet af genanvendte materialer. Men det har ikke været så ligetil at finde ud af, hvordan man kan anskaffe sig ædelstene på bæredygtig vis, og hvordan man sikrer den høje standard i råvareudvalget:

”Det har virkelig været udfordrende, især fordi det drejer sig om en branche, hvor der slet ikke tænkes i bæredygtighed. Det har for eksempel taget mig lang tid, at finde leverandører, som kunne levere de rette sten. Størstedelen af de diamanter, der er i omløb, aner man ikke hvor kommer fra, og det nytter slet ikke, hvis jeg skal kunne kalde mit brand bæredygtigt,” fortæller Regitze Bay.

Derfor har hun brugt meget energi på at etablere et samarbejde med en leverandør, som kan fortælle præcis, hvor hver enkelt sten kommer fra, helt ned til den eksakte mine, den er udvundet fra, og den slags idealistiske leverandører er en sjældenhed i en så kommerciel branche.

Sjældne ressourcer og gode investeringer
Regitze Bay er dog ikke kun motiveret af ønsket om mere social ansvarlighed og bæredygtighed, hun vil også skabe kvalitets smykker, man har for livet. River Studio-smykker er derfor lavet i materialer, der lever op til det, hun selv kalder en “usædvanlig høj standard”:

”90 % af de farvede sten, der findes ude på markedet, er kunstigt varmebehandlet, men vi har valgt at arbejde primært med naturligt farvede ædelsten og ubehandlede perler. Derfor er kvaliteten meget høj, fordi det er meget sjældne råvarer vi handler med, hvilket efterhånden er noget helt særligt. Sådan en sjælden ressource bliver kun mere og mere værd, og derfor skal smykkerne også ses som en investering,” fortæller Regitze Bay.

Hendes ambition er, at hendes nye brand skal være på et niveau, hvor det har sin berettigelse blandt andre højtestimerede kvalitetsbrands – både i forhold til æstetik og ansvarsbevidsthed. Af denne grund har Regitze Bays indre smykkedesigner også været virkelig udfordret æstetisk, men det er ikke nødvendigvis kun en skidt ting:

”Det er som at lave en dogmefilm. Man sætter nogle benspænd for sig selv, og så er det min fornemste opgave at operere indenfor dem. Det sætter selvfølgelig nogle begrænsninger, men det har også været meget spændende at se, hvad man kan lave indenfor de her rammer,” fortæller Regitze Bay, som aldrig kunne finde på at gå på kompromis:

”Hvis ikke det havde været muligt at opfylde alle mine krav, så havde jeg ladet være. Jeg ville aldrig gå på kompromis, hverken med æstetik eller med det bæredygtige niveau,” runder den debuterende smykkedesigner af.