For 10 måneder siden stemte briterne for at forlade EU. Straks efter den 23. juni, begyndte spekulationerne og spådommene at svirre, og eksperterne stod – og står – i kø for at give deres bud på, hvilken effekt Brexit får. Der er nu gået en rum tid, og derfor muligt at gøre status på konsekvenserne.
”Mange kommentatorer spåede øjeblikkelig recession, hvis man stemte ja til Brexit. Virkeligheden har imidlertid været, at økonomien har været robust i tredje og fjerde kvartal af 2016,” siger Michael Thomas, Risk Director for Atradius i Storbritannien og ansvarlig for kreditvurderingen af britiske virksomheder. Ifølge tal fra Danmarks Statistik steg dansk eksport til Storbritannien med 1 mia. kroner i andet halvår af 2016 – efter Brexit-afstemningen – sammenlignet med samme periode året før.
Foreløbigt har den største påvirkning siden valget været det kraftigt devaluerede pund. Over for euroen og kronen er pundet svækket med omkring 20%, hvilket har gjort danske eksportvarer dyrere. Men de økonomiske nøgletal i Storbritannien ser fortsat sunde ud og i stand til at understøtte fremtidig vækst.
Et reelt Brexit ligger heller ikke og lurer lige rundt om hjørnet, ifølge Michael Thomas:
”Forhandlingsprocessen er allerede sat i gang, men en toårig periode er meget optimistisk. Mange vurderer, at det vil tage meget længere tid – helt op til seks til ti år. Vi vil formentlig se en årelang overgangsaftale, der vil bane vejen for en endelig Brexit-aftale,” siger han, og påpeger, at dette kan give danske virksomheder ekstra tid til at forberede sig på ændrede vilkår.
En potentiel mangeårig forhandlingsproces er også for chefstrateg i investeringsbanken, Carnegie, Henrik Drusebjerg, årsagen til mistroen til Brexit:
”I mellemtiden kommer der nye stemmeberettigede unge – og færre ældre, der ved Brexit-valget vægtede højt på farvel-siden. Til den tid vil befolkningen sandsynligvis forlange en ny folkeafstemning. Jeg føler mig derfor bestemt ikke overbevist om, at Brexit overhovedet bliver gennemført.”
Ingen vej tilbage
Den britiske premiereminister, Theresa May, aktiverede i slutningen af marts den såkaldte artikel 50, og forhandlingerne skal derfor være afsluttet senest om to år. Det mener May godt, man kan nå, skriver Information.
Theresa May overraskede alle den 18. april ved at udskrive valg, og hendes klare budskab var, at det er ikke muligt at vende om; briternes beslutning om at forlade EU står ved magt. Det skriver TV2 Nyhederne.
Meningsmålinger viser, at Storbritannien er ligeligt fordelt mellem tilhængere og modstandere af Brexit, og lige så splittet er parlamentet om, hvordan briterne skal forlade EU. Kun et nyvalg og et styrket konservativt parti vil kunne sikre, at hun kan gennemføre en succesfuld Brexit-forhandling, ifølge Information.
Michael Thomsen mener, at et endeligt britisk farvel til EU vil betyde øget administration, som vil koste tid og penge for danske eksportører. En decideret importtold ligger dog ikke i kortene, og han ser lyst på fremtiden:
”Min vurdering er, at fremtidig vækst i høj grad vil afhænge af udfaldet af de forestående forhandlinger. Jeg er dog optimistisk omkring, at begge sider af bordet vil være klar på at indgå kompromisser, for at påvirkningen fra Brexit i sidste ende begrænses så meget som muligt,” siger han.