Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

RAINS vinder retssag om kopi-jakker

RAINS spottede identiske kopier af deres regnjakker på CIFF tidligere på året, og sagen endte i retten. Det er ikke sidste gang, at RAINS vil forfølge sine rettigheder, fortæller den administrerende direktør.
RAINS spottede identiske kopier af deres regnjakker på CIFF tidligere på året, og sagen endte i retten. Det er ikke sidste gang, at RAINS vil forfølge sine rettigheder, fortæller den administrerende direktør.

Jacket, Long Jacket og Curve Jacket er blandt RAINS’ bedst sælgende produkter. Derfor var RAINS ikke begejstrede, da de på CIFF-messen i februar konstaterede, at en anden virksomhed solgte kopier af netop de tre populære regnjakker. RAINS protesterede, og Tif & Tiffy ApS. fjernede regnfrakkerne fra messen.

Sagen endte i Sø- og Handelsretten, men det var ikke med RAINS’ gode vilje, fortæller administrerende direktør, Daniel Brix Hesselager:

”Vi havde foretrukket en lettere løsning, hvilket der indledningsvist også var udsigt til, men modparten lod sig rådføre med advokater, der påstod, at RAINS’ jakker ikke nød nogen form for beskyttelse, men derimod frit kunne kopieres.”

Ikke bare inspiration
En del af retssagen har handlet om designprocessen og tilblivelsen af de tre regnjakker – både materialevalg, konstruktion og æstetik. Daniel Brix Hesselager fortalte i retten, hvordan han havde researchet og hentet inspiration fra blandt andet militærregnfrakker og klassiske trenchcoats.

I Tif & Tiffys designprocess var en Rains-jakke indblandet. Tif & Tiffy sendte i 2016 blandt andet regnjakker fra RAINS til en fabrik i Kina, der returnerede med salgsprøver, blandt andet i samme PU-materiale, som RAINS anvender.

Sagen er nu afgjort i Sø- og Handelsretten, og RAINS har fået medhold i, at Tif & Tiffys regnjakker er ”slaviske efterligninger”, som der står, af RAINS regnjakker, hvilket samtidig resulterer i sagsomkostninger på 25.300 kroner, som Tif & Tiffy skal betale RAINS.

”Sø- og Handelsretten har, som vi forventede, nedlagt forbud imod Tif & Tiffys kopier af vores produkter. Vi har nu fået dokumenteret vores designbeskyttelse. Som det fremgår af sagen, oplever vi en voksende skare af følger-brands, som vi sætter pris på at konkurrere med. Sagen imod Tif & Tiffy var dog speciel, idet der var tale om én til én kopier af vores produkter,” siger Daniel Brix Hesselager.

Retten mener, at Tif & Tiffys fremgangsmåde med at sende RAINS-jakker til en kinesisk producent er i strid med god markedsføringsskik. Retten mener dog ikke, at regnjakkerne kan beskyttes af ophavsretsloven, da regnjakkerne, kort sagt, består af simple designelementer.

”Vi er selvfølgelig positive over, at vores rettigheder er blevet håndhævet. Vi mener dog også, at vores produkter bør nyde ophavsretslig beskyttelse, hvilket vi efterprøver i en igangværende sag,” siger Daniel Brix Hesselager.

Læs hele afgørelsen her.