Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Vindrue-læder vinder Global Change Award

Pengene er nu fordelt mellem de fem vinderideer, der var med i kapløbet om præmien på én million euro i H&M Foundations innovationskonkurrence.
Pengene er nu fordelt mellem de fem vinderideer, der var med i kapløbet om præmien på én million euro i H&M Foundations innovationskonkurrence.

Hele uge 13 har offentligheden kunne stemme på, hvilken af de fem udvalgte ideer, der fortjente at vinde Global Fashion Award – innovationskonkurrencen, som H&M Foundation står bag. De fem ideer bød på alt fra vindrue-læder og tekstiler af gylle til digitale systråde. Over 2.800 innovative ideer var i første omgang indsendt.

Stemmerne til hver af de fem finaleideer er nu talt op, og vinderne af konkurrencen blev kåret på Stockholms Rådhus den 5. april, hvor præmiesummen på én million euro blev fordelt. Ideerne er et bud på, hvordan modebranchen kan gå fra at være lineær til cirkulær.

Dem der fik flest stemmer, og løb med førstepladsen og 300.000 euro, var fire italienere, der vil udarbejde læder af overskudsmaterialet fra vinproduktion.

”Vi er meget stolte af, at sådan en prestigefyldt organisation anerkender værdien af vores innovation, og troede på den. Vores første målsætning er at gøre vores produktion klar til producere i større skala, og samtidig starte en grøn revolution inden for læderindustrien. Derudover vil vi løse de problemstillinger, der relaterer sig til netop læderproduktion,” siger Rossella Longobardo fra vinderholdet. 

Andenpladsen og 250.000 euro gik til det hold, der vil forbedre produktionen af nylon. De tre resterende hold fik hver 150.000 euro for henholdsvis deres ideer om denimfarve, en digital sytråd og tekstiler lavet af gylle.

Nogle af ideerne skal først til at lave en prototype, hvor eksempelvis vinderholdet skal bruge midlerne til at skalere deres ide og finde samarbejdspartnere, samt virksomheder der vil anvende ideerne. Personerne bag ideerne ejer rettighederne, og hverken H&M Foundation eller H&M som virksomhed får del af disse som følge af konkurrencen.