Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Fremtidens tekstiler er lavet af mælk og citrus

De nyeste metoder inden for alternativ tekstilproduktion bruger spildprodukter fra fødevareindustrien, fortæller materialeekspert Suzi Christoffersen.
De nyeste metoder inden for alternativ tekstilproduktion bruger spildprodukter fra fødevareindustrien, fortæller materialeekspert Suzi Christoffersen.

Miljøvenlige og etisk forsvarlige materialer er efterhånden en efterspurgt vare i modebranchen. Der findes allerede både læder groet i et laboratorium og kystaffald omdannet til tekstiler, og udviklingen peger i retning af, at det bliver mere populært med metoder til at gøre materialeudvinding mere ressourcebesparende.

Fødevareindustrien har, ligesom alle andre industrier, store mængder spildprodukter, som man langsomt er ved at finde ud af genanvende som fibre til gavn for tøjproduktion. Det er produkter som mælk, skal fra citrusfrugter, ananas, fisk og kaffe. Det fortæller Suzi Christoffersen, grundlægger af konsulentvirksomheden, Closed Loop, og ekspert i bæredygtige og innovative materialer.

Arbejde på tværs af industrier
Ifølge Suzi Christoffersen er det en rigtig spændende udvikling, især fordi man har fundet ud af at udnytte én industris spild til at skabe en andens industris ressourcer:

”Det er helt vildt interessant, at man ser på tværs af industrier. Tøjindustrien er så ressourcekrævende, så det giver god mening at se genbruge fødevarer, som man ellers ville have brugt penge på at skille sig af med – nu kan man tjene på det. Det er virkelig smart, og kan være med til at minimere brugen af ressourcer i tekstilindustrien,” siger Suzi Christoffersen og fortæller, at vi også herhjemme er ved at få øjnene op for muligheden for at producere alternative materialer:

”Mælkefibre er en af de potentialeområder fra vores landbrug, som vi med fordel kan kigge på her i Danmark, fordi vi har rigtig meget spildmælk, der kan bruges på andre måder. Det er enten mælk direkte fra landbruget, der ikke har bestået den nødvendige kvalitetskontrol, eller mælk, der ikke er blevet solgt videre. Men det kan også være fra butikkerne, som har overskudsmælk, der er udløbet og derfor ikke kan sælges,” siger Suzi Christoffersen.

Derudover har man fundet ud af, at man kan bruge restaffald fra citrusfrugter til at udvinde fibre til tekstiler. Det er en metode, der er udviklet af forrige års vindere af H&Ms Global Change Awards, der vil genbruge skallerne fra den Italienske juiceindustri, der er så stor, at den i dag skiller sig af med 700.000 tons citrusaffald hvert år. Men skallerne kan stadigvæk ikke stå alene, de skal blandes med noget andet, så fordelingen i tekstilet bliver omkring 70% citrusfibre og 30% andet materiale, forklarer Suzi Christoffersen.

Etiske overvejelser
Men de nye metoder til materialeudvinding rejser også nogle etiske spørgsmål. Det Suzi Christoffersen hører, når hun taler med brands er, at nogle er tilbageholdende, fordi der er så stor fødevaremangel flere steder i verden. De frygter, at der vil blive produceret flere produkter i fødevareindustrien, for at lave og tjene penge på de nye materialer, og ikke for at sikre en ressourceminimering.

”Det nytter ikke noget, hvis man for eksempel producerer ny mælk, i stedet for at bruge spildproduktet, fordi nogen ser det som en smart ny forretningsmulighed. Det er vigtigt, at det er affaldet, man bruger, så man ikke ender med at købe et materiale lavet af ny råmælk,” fortæller hun og forklarer, at tøjindustrien er så kompleks, at det er en reel fare, som man bliver nødt til at forholde sig til.

”Uanset hvilket materiale man vælger, er det vigtigt at se på hele produktets værdikæde, fra råvare til ’end of life’, for at forstå det fulde fodaftryk og for at kunne vælge det rette materiale til sine produkter. Man kan godt have valgt et super godt materiale, men hvis det ikke passer til produktet og forbrugernes anvendelse, så er man nået lige vidt,” siger Suzi Christoffersen afslutningsvist.