Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

GOTS højner kravene til bæredygtig tøj

Version 5.0 af bæredygtighedscertificeringen er nu ude, og det indebærer flere nye og skærpede krav til tekstilvirksomhederne.
Version 5.0 af bæredygtighedscertificeringen er nu ude, og det indebærer flere nye og skærpede krav til tekstilvirksomhederne.

Den nyeste version af Global Organic Textile Standard (GOTS) er blevet frigivet, og den indbefatter flere nye tiltag, herunder strengere krav til regenererede fibre, samt indførelsen af en helt ny kategori. Det skriver Ecotextile.com.

GOTS er en globalt anerkendt certificering, der har til formål at definere krav, der skal sikre et øget brug af økologiske og bæredygtige tekstiler. Certificeringen dækker både over produktion, forarbejdning, fremstilling, emballering, mærkning, eksport, import og distribution af alle naturlige fibre.

Skærpede certificeringskrav
GOTS opdaterer deres certificering for at sikre, at kravene er svarende til den nyeste forskning og udvikling i feltet, og nu er de klar med nye reguleringer.

GOTS har blandt andet skærpet kravene til cellulosefibre, hvor brugen af viskose og Modal nu er begrænset til 10% (25% for sportstøj og sokker). Lyocell kan dog stadig bruges, på grund af den mere bæredygtige fremstillingsproces forbundet hermed.

Derudover vil GOTS for første gang tillade, at ’kombinerede produkter’ kan blive certificerede og mærkede i deres forskellige tekstilkomponenter, det kan for eksempel være barnevogne med tekstilelementer eller møbler med stofbetræk.

Ligeledes er visse sociale krav skærpet, herunder har GOTS tilføjet en helt ny sektion om etisk forretningsadfærd, inklusiv et korruptionsforbud, der er baseret på FNs Global Compact Principles.

Jævnlige reguleringer
Det er ikke kun GOTS, der jævnlig opdaterer deres krav til bæredygtig produktion. Også OEKO-TEX® har for nylig lanceret nye reguleringer i deres STANDARD 100 by OEKO-TEX®-certificering, hvor der blev skærpet på kravene til blandt andet brugen af blødgørende midler (phtalater) og PFC’er, samt forbudt brugen af farvestoffet ’Navy Blue’.

GOTS arbejder både med at sikre et mere økologisk tekstilforbrug, men har også øje på at gøre processen nemmere og mere profitabel for de forskellige virksomheder, der bruger certificeringen:

“GOTSs revision beror altid på balancen mellem strenge og kontrollerbare kriterier og markedets behov. For eksempel kan den nye mulighed for certificeringen af kombinerede produkter hjælpe med inkludere en række produkter, der tidligere ikke kunne bære GOTS-etiketten,” siger Rahul Bhajekarm, GOTS direktør for udvikling af certificeringer og kvalitetssikring, til Ecotextile.

GOTS’s centrale bestemmelser, såsom minimumsindholdet af certificerede økologiske fibre og generelle forbud mod brugen af ​​giftige og skadelige kemikalier, konventionel bomuld, jomfru polyester, GMO’er og stoffer fremstillet af GMO’er, samt nanoteknologi, er uændrede i den nye version.