Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Stor uro i Bangladesh’ tekstilindustri

34 bangladeshiske tekstilarbejderes afventer deres skæbne i denne uge, hvor de på anden måned er fængslet, tiltalt for sabotage. 31 af de anholdte arbejdede hos Bestseller-leverandører.
34 bangladeshiske tekstilarbejderes afventer deres skæbne i denne uge, hvor de på anden måned er fængslet, tiltalt for sabotage. 31 af de anholdte arbejdede hos Bestseller-leverandører.

I slutning af denne uge bliver 34 anholdte tekstilarbejdere og fagforeningsmedlemmer fremstillet ved et retsmøde i i Dhaka, i Bangladesh, efter at have været fængslet i over to måneder. 31 af de anholdte arbejdede hos Bestseller-leverandører, det skriver Danwatch.

Kommunikationschef hos Bestseller, Mogens Werge, udtaler til Danwatch, at man følger nøje med i udviklingen, som han kalder ’rystende’.

“De afskedigelser, der har været, skal være efter de gældende regler. Hvis man bliver fyret, fordi man er uenig i politiske synspunkter, så er det ikke fair. Vores folk som jeg stoler på, siger, at vores leverandører har trukket anklagerne tilbage. Men der er politik i det her også. De enkelte fabrikker kan vi have indflydelse på, men når regeringen går ind i det, så er det sværere. Vi skal følge op det her igen,” siger han.

Det hele begyndte tilbage i december 2016, hvor hundredevis af tekstilarbejdere gik på gaden i demonstration imod lave lønninger, særligt med et krav om at hæve mindstelønnen. Resultatet blev, at mange fabrikker lukkede, endnu flere mistede deres arbejde og adskillige blev anholdt. Nu er der altså 34 mennesker, der stadig er fængslet, og anklaget under den paragraf, der hedder Special Powers Act, hvor de blandt andet bliver tiltalt for at opfordre til sabotage.

I januar i år gik 21 internationale modevirksomheder sammen om at sende en opfordring til den bangladeshiske regering, heriblandt GAP, H&M, Inditex, El Corte Ingles, Primark, PVH Corporation, hvori de appellerede til at uretmæssige fyringer og fængslinger ophører samt at mindstelønnen bør stige årligt. Bestseller var ikke med som medafsender, men Mogens Werge siger til Danwatch, at det handlede om lavpraktik.

“Vi er ikke med, fordi vi fik det for sent, det er ikke en kritik, det var bare ikke praktisk muligt at nå det. Vi er ikke uenige i det, der står,” siger han.

Tekstilarbejdernes næste retsmøde er den 26. februar. I værste tilfælde kan de tiltalte blive idømt dødsstraf eller fængsel på livstid.