Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
MODEUGE

Den danske modebranche lancerer sundhedstjek for modeller

I dag løftes sløret for et privat finansieret pilotforløb i 2017, hvor målet er at sundhedsteste alle 16-årige modeller.
I dag løftes sløret for et privat finansieret pilotforløb i 2017, hvor målet er at sundhedsteste alle 16-årige modeller.

Siden 2007 har modebranchen samarbejdet med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) og lanceret Modebranchens Etiske Charter, som blandt andet skal sikre modellernes trivsel og medvirke til at fremme et mere sundt og naturligt skønhedsideal.

Det etiske charter fokuserer på tre kerneværdier, der omhandler ansvarlighed, medmenneskelig respekt og sundhed; modebranchen respekterer og beskytter dens medarbejdere og ønsker at sikre deres sundhed og sikkerhed.

“Vi værdsætter forskellighed og er bevidste om og tager ansvar for den indflydelse, modebranchen har på kropsidealerne. Vi ønsker at promovere og arbejde for en sund livsstil samt et sundt kropsideal, som afspejler et sundt forhold til mad, krop og motion,” skriver Danish Fashion Institute i en pressemeddelelse, og melder, at det er med stor tilfredshed, at brancheorganisationer, modelbureauer, modelforening og patientforening i dag kan lancere et privat finansieret pilotforløb for 2017, hvor det er målet at sundhedsteste alle 16-årige modeller hos LMS.

Vejen til sundhedstjekket
Charteret blev opdateret i 2015 med en række faste regler, som handlede om aldersgrænse, løn, kost og ambitionerne omkring at indføre et landsdækkende sundhedstjek for modeller. Det har dog ikke været lige til, da der ikke findes en mulighed for at tilbyde et landsdækkende ensartet sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelser i det eksisterende danske sundhedsvæsen.

“Hverken sygehuse, sundhedshuse eller privat praktiserende læger har kapacitet eller kompetencer til at udføre det specialiserede tjek på gruppen af omkring 1000 modeller. Og på trods af stor offentlig interesse om tynde modeller, har myndighederne ikke kunne hjælpe branchen med at få sundhedstjekket etableret,” står der i pressemeddelelsen.

Derfor har modebranchen taget sagen i egen hånd og har igennem det sidste år på eget initiativ arbejdet på at finde en løsning, der nu udmunder i et pilotforløb i 2017 med sundhedstjek af 16-årige modeller, da det er minimumsalderen for at arbejde som model. Pilotforløbet for sundhedstjekket koster omkring 200.000 kroner. Beløbet betales dels af modelbureauet og dels gennem bidrag fra branchen via opkrævning hos kunderne med et fast beløb på 75 kroner pr. faktura, når de booker modeller hos modelbureauerne.

“Udgangspunktet er, at modellerne ikke er syge. Men i erkendelse af, at modeller er en udsat gruppe grundet deres erhverv, hvor de skal leve op til krav om kropsmål, finder initiativtagerne sundhedstjekket vigtigt. Dermed er håbet og målet med sundhedstjekket, at kunne raskmelde de mange sunde modeller og at kunne finde dem, som enten har en spiseforstyrrelse eller udviser en risikobetonet adfærd og kan have brug for støtte til ikke at blive syg,” skriver Danish Fashion Institute.

Vurderes pilotforløbet til at være en succes, er ambitionen at tilføje flere aldersgrupper i de kommende år.

Hvem står bag?
Det nye pilotforløb for sundhedstjekket er vedtaget og lanceres af Danmarks otte vigtigste modelbureauer: 2PM Management, Diva Models, Elite Model Management, Gossip Model Management, Heartbreak Model Management, Le Management, Scoop Models, Unique Models i samarbejde med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, foreningen Danske Modeller, brancheorganisationerne Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute samt Copenhagen Fashion Week og styregruppen for Modebranchens Etiske Charter.

For yderligere information se www.modebranchensetiskecharter.dk eller kontakt kommunikationschef, Maria Jæpelt, på mail maria@danishfashioninstitute.dk eller telefon 61337489.