OEKO-TEX® skærper kravene
Kravene til brugen af kemikalier og skadelige stoffer bliver reguleret yderligere. Bæredygtighedsekspert, Suzi Christoffersen, mener, at ændringerne følger markedets udvikling. Også hummel er positivt stemt.OEKO-TEX® skærper krav til skadelige stoffer én gang om året for at være helt up-to-date med udviklingen. De nye reguleringer er netop offentliggjort, og omfatter blandt andet STANDARD 100® og MADE IN GREEN®.
For at blive certificeret efter STANDARD 100 by OEKO-TEX® – der er udbredt blandt danske brands – skal produkter opfylde skærpede krav, og ændringerne træder i kraft 1. april.
Skærpelser inkluderer blandt andet brugen af blødgørende midler (phtalater) og PFC’er – per- og polyfluorerede stoffer, der er vand- og smudsafvisende, men mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Derudover bliver det forbudt at anvende farvestoffet ”Navy Blue”, hvis certificeringen skal opnås – det er dog fortsat muligt at farve tekstiler marineblåt med andre farvestoffer.
”Det får konsekvenser på to niveauer. Først og fremmest har det konsekvenser for de virksomheder, der fremstiller stof eller tilbehør (forbehandler, farver, trykker og efterbehandler), det vil sige det vil sige dem, som producerer OEKO-TEX®-certificerede komponenter. Udfordringen bliver at opfylde de skærpede krav indenfor tre måneder, men de fleste har allerede godt styr på deres kemikalier, og de nye ændringer burde derfor ikke være et problem for producenterne,” fortæller Anette Werner fra Teknologisk Institut til Fashion Forum og fortsætter:
”For det andet betyder det for modevirksomheder, der anvender kravene til STANDARD 100 by OEKO-TEX® ved produktion og indkøb, at de skal kommunikere til deres leverandører, at de er opmærksomme på ændringerne og forventer, at de bliver overholdt. For de brands, som udelukkende producerer OEKO-TEX®-certificerede produkter, sker stramninger automatisk – det sørger systemet for. Nogle af de nye stramninger kan dog stille krav til produktudvikling og design i virksomhederne.”
Ændringerne sætterne barren højt
Stifter af Closed Loop og ekstern konsulent hos DAFI, Suzi Christoffersen, følger udviklingen af reguleringer og ændringer tæt, og OEKO-TEXs stramninger ser hun positivt på:
”Jeg synes, at ændringerne er gode, fordi OEKO-TEX® nu sætter barren endnu højere, og skubber virksomheder i samme retning. Flere virksomheder arbejder allerede med stramme reguleringer og forbud, så med de nye krav behøver virksomheder ikke at kommunikere, at de både er OEKO-TEX®-certificeret, og at de ikke anvender specifikke PFC’er for eksempel. Nu kan de ”nøjes” med at være OEKO-TEX®-certificeret, og det giver branchen en bedre fælles ramme,” siger hun.
hummel, der arbejder med netop OEKO-TEX® 100-certificering, skal nu til at opfylde de nye krav fra OEKO-TEX®. Product Manager for hummel Kids, Jette Fruensgaard, fortæller:
”Vi arbejder konstant på at lave endnu mere sikkert og ansvarligt produceret tøj og sko til børn, og her er OEKO-TEX®100-certificeringen et af vores indsatsområder. Vi ser frem til opdateringen af standarden, og når de specifikke detaljer bliver fremlagt senere, går vi i gang. Som altid arbejder vi på at leve op til kravene bedst muligt. Vi har arbejdet sammen med OEKO-TEX®100 organisationen og Teknologiske Institut i Danmark i flere år, da OEKO-TEX®100 er en integreret del af vores strategiske arbejde inden for produktudvikling og CSR i en bredere forstand.”
Reguleringer giver udfordringer
Suzi Christoffersen tilføjer, at de meget strenge reguleringer og forbud stiller nye udfordringer for branchen:
”Det er en velkendt diskussion i branchen, hvorvidt vi får noget, der er bedre eller værre ved at udfase noget. Problemet er, om vi så tilfører en anden kemi – der kan have negative resultater på længere sigt, som vi endnu ikke kender til – og samtidig får et produkt, der ikke lige så holdtbart og skal vaskes, imprægneres og udskiftes oftere. Det giver et større ressourceforbrug – som også er et stort problem,” siger hun og fortsætter:
”Behovet for eksempelvis vand og -smudsafvisende materialer stadig er tilstede. Vi kan få vandafvisende produkter, men de smudsafvisende egenskaber har vi endnu ikke fundet gode alternativer til i min optik. De nye ændringer er dog stadig positive, da det presser branchen til at tage fælles ansvar for at mindske brugen af skadelige stoffer og kemikalier.”
OEKO-TEX afholder webinar den 25. januar, hvor de vil fortælle mere om reguleringerne i forhold til certificering med STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Læs mere her.