Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Amerikansk brand betaler sine ansatte $4 i timen

Tøjvirksomheden Forever 21 producerer dele af sit tøj på amerikansk grund til langt under mindstelønnen, lyder det fra de lokale myndigheder.
Tøjvirksomheden Forever 21 producerer dele af sit tøj på amerikansk grund til langt under mindstelønnen, lyder det fra de lokale myndigheder.

Til trods for at minimumslønnen i USA er $10 i timen, får Forever 21 produceret noget af deres tøj i det sydlige Californien af blandt andet mexicanere, der har en timeløn på blot $4, skriver Los Angeles Times.

Fra april til juli i år har de amerikanske myndigheder haft 77 lokale tøjvirksomheder under luppen. Undersøgelsen viste, at 85% af de undersøgte virksomheder bryder loven, og at virksomhederne samlet set snyder de ansatte for $1.1 millioner.

Blandt de værste eksempler er foruden Forever 21 også brands som Ross Dress for Less og TJ Maxx.

Ifølge Los Angeles Times bekræfter en talskvinde fra Forever 21, at tøjvirksomheden har været i kontakt med myndighederne, og at brandet tager de pågældende problematikker meget alvorligt. Dog fremgår det ikke, hvorvidt hverken Forever 21 eller TJ Maxx fortsat anvender leverandører, der betaler sine ansatte for lidt i løn.

Produktionskæder bestående af leverandører og flere lag af underleverandører forhindrer, at retailere som Forever 21 står over for juridiske konsekvenser. Det ikke er dem, der er direkte ansvarlig for arbejdsforholdene på fabrikkerne, og kan derfor ikke få bøder – det er deres producenter, der får dem. Og flere amerikanske tøjproducenter er da også blevet pålagt at betale bøder for samlet $1.3 millioner.

Men det indirekte ansvar kan der ikke være nogen tvivl om, når en vinterjakke i Forever 21 koster $18, mener myndighederne, og påpeger, at retailere i årevis har betalt producenter det samme, selvom produktionshastigheden er steget markant. De amerikanske myndigheder påpeger det som et stort problem og ligeledes, at de amerikanske brands, de har undersøgt, er langt mere tilbøjelig til at lave audits hos deres udenlandske producenter, end de er på deres lokale produktioner.