Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Linkbomber har alvorlige konsekvenser

Falske links er en alvorlig trussel for din webshop. Digital ekspert, Allan Jørgensen, forklarer her, hvordan man minimerer effekten.
Falske links er en alvorlig trussel for din webshop. Digital ekspert, Allan Jørgensen, forklarer her, hvordan man minimerer effekten.

At ligge nummer ét på Google kan til en vis grad sammenlignes med at vinde en OL-guldmedalje. Det er ikke noget, man bare lige gør. Det kræver hårdt arbejde og en stor fanskare. En fanskare i Google-regi er de mange links fra andre hjemmesider, som giver din hjemmeside opbakning. Og jo mere opbakning, jo bedre rangering på Google.

Men lige som i sportens verden, hvor der opereres med diskvalificering ved doping for eksempel, kan Google på samme måde straffe virksomheder, der doper sig med falske links til hjemmesiden – en bestukket eller falsk fanskare – og rangere virksomheden lavt, så de kun kan findes på de bageste sider med søgeresultater.

Og netop dét scenarium udspiller sig for tiden for den danske webshop, Trendhim, der sælger accessories til mænd. De har dog ikke selv skudt doping i armen, for at blive i billedsproget. I stedet er de udsat for en såkaldt linkbombe fra hackere. En lang række hackede hjemmesider, blandt andet pornosider, linker til Trendhim.dk, og denne negative linkstruktur anser Google for ”doping”. Google har derfor diskvalificeret Trendhim fra side ét, og webshoppen ligger nu på side tre – et sted, som ingen klikker sig hen til, og trafikken fra Google til Trendhim har derfor været dalende og stort set ikkeeksisterende siden angrebet:

“Vi har mistet 99,9% af trafikken på ord, der relaterer til solbriller. I juni-august har vi haft 34.000 visninger per ord, der relaterer til solbriller. Siden 5. september har vi haft syv,” siger Mikkel Ussing-Kelstrup, der kontrollerer trafikken til Trendhim.dk, til Børsen.

Google har ændret strategi, og det giver problemer
”Fænomenet linkbomber er et stigende problem og er opstået, fordi Google har ændret sin værdisætning af links. Før havde et link fra en dårlig eller irrelevant hjemmeside ingen værdi, men nu har det en negativ værdi og skader derved hjemmesiden, der linkes til – og andre kan derfor med link fra en hjemmeside skade andre sider,” siger Allan Jørgensen, stifter og partner af Web2Media, et digitalt rådgivningshus med speciale i Google SEO og SEM.

Når skaden er sket – man har mistet sin værdifulde placering på grund af skadelige links fra andre hjemmesider – kan virksomheder ved hjælp af en linkprofilanalyse på sit domæne få overblik over, hvem der linker til ens hjemmeside.

Opdager man skadelige links – lad os kalde dem hooligans – kan man indsende en såkaldt ”disavow” til Google, hvilket betyder, at man frasiger sig linksene, så de ikke giver negativ værdi og gør skade. Du fortæller altså Google, at du ikke vil have noget med de hooligans at gøre.

”Skal Google tage denne anmodning til efterretning, skal man sørge for at indsende de skadelige links før, de bliver indekseret – før Google opdager og værdisætter dem så at sige, og før de altså gør skade på ens rangering. Google er overdommer i sådanne situationer og vurderer enerådigt, om de vil følge de foranstaltninger, man laver. Vi anbefaler derfor, at man med jævne mellemrum laver linkprofilanalyser, således at eventuelle nye, dårlige links løbende opdages og indsendes til Google,” siger Allan Jørgensen. Men der er håb forude, mener han:

”Et linkbombe-angreb med dårlige links kommer i de fleste tilfælde fra sider, som med tiden forsvinder igen – sider uden værdi, der ofte bliver glemt og slettet. Effekten af et angreb vil derfor med tiden forsvinde, da linksene forsvinder. Men at komme tilbage på sporet afhænger af, hvordan man arbejder med SEO i det daglige.”

Sådan kan skaden mindskes
Det er vigtigt, at man løbende gør en proaktiv indsats for at styrke sit domæne og arbejder med positiv linkbuilding – opbygningen af en solid fanskare bestående af stærke og relevante link til sit domæne. Får man gode links, som sender god værdi, vil den indflydelse, som de dårlige links har, blive væsentligt mindre.

Positiv linkbuilding indebærer derudover begrebet ”tier linkbuilding”. Her fortæller man Google om alle de gode links, som peger på ens hjemmeside – man fortæller altså Google om alle roligans, som Google ikke selv har opdaget endnu. Og roligans – de gode links – gør ens domæne mere troværdigt, så man står stærkere.

SEO-arbejde kan altså sammenlignes med styrketræning og en sportsudøvers grundform, vil man til tops, skal der arbejdes. Men et brækket ben på grund af en beskidt tackling fra en modstander sender en på bænken, og det kræver tid at komme tilbage på banen. Linkbomber er en beskidt tackling, som kræver, at man holder øje med sine online medspillere: Hvem linker til en og gør linket skade.