Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Modeuge

Lørdagens byttemarked stod i vaskens tegn

Trods regnvejret var knap 900 mennesker mødt op til Fashion Exchange og en dag dedikeret til bæredygtigt forbrug.
Trods regnvejret var knap 900 mennesker mødt op til Fashion Exchange og en dag dedikeret til bæredygtigt forbrug.

Har du været forbi Københavns Rådhusplads i den seneste uges tid, kan du ikke have undgået tørrestativet, der med sine skrig-hvide t-shirts anråbte de forbipasserendes opmærksomhed fra tørresnoren.

”95% of all clothes are recyclable”, ” Wash at 30o instead of 60o to save 50 % energy” og ”Wash & tumble accounts for 36% of the fashion industry’s CO2 emissions”, proklamerede de hvide t-shirts, der var hængt op af organisationen bag Fashion Exchange, Danish Fashion Institute. I år var byttekonceptet foldet ud som en platform for læring om miljøbevidst tøjvask, og var lørdag kulmination på Copenhagen Fashion Week.

At bytte tøj er bæredygtigt, det er tøjvask ikke altid
Hos Danish Fashion Institute har man længe arbejdet med at gøre forbrugerne mere opmærksomme på, hvordan de kan forbruge mere bæredygtigt. Allieret med vaskemaskineproducenten Electrolux stod den bæredygtige opskrift på koldvandsvask, og at minimere tøjvask i det hele taget. Ligeledes er der indgået samarbejde med organisationen Plastic Change for at minimere udledningen af mikroplastik i verdenshavene – budskaber man spredte blandt de mange fremmødte til lørdagens event.

”Op til 40% af CO2-udledningen ligger i plejefasen, altså hvordan man vasker, tørrer og stryger sit tøj og der skal mere fokus på mikroplast. Derfor er det en vigtig opgave for os, også at oplyse forbrugerne om hvordan man bedst behandler tøjet uden at gå på kompromis med miljøet,” forklarer Jonas Eder-Hansen, der er udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute.

Fashion Exchange har et vigtigt budskab
Borgmester for Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København, Anna Mee Allerslev, stod for åbningen af bytteballet, mens formand for Alternativet, Uffe Elbæk selv deltog i byttemarkedet, og begge var enige om vigtigheden af miljøbevidste initiativer fra modebranchen. Som Anna Mee Allerslev formulerede det under sin åbningstale:

”Fashion Exchange er et vigtigt initiativ, fordi det kombinerer en sjov og underholdende oplevelse med noget vigtigt, nemlig at sætte fokus på at modeindustrien er en af verdens mest ressourcekrævende brancher og vi som forbrugere kan bidrage positivt ved at genanvende og bytte tøj med hinanden.”

Fashion Exchange blev lanceret af Danish Fashion Institute i 2013 med det primære formål at gøre op med køb-og-smid-væk mentaliteten og promovere bæredygtigt forbrug. Hver dansker forbruger 16 kg tøj årligt og langt de fleste af os anvender ikke 30% eller mere af vores garderobe.