Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Designere skal tænke bæredygtigt fra start til slut

Sådan lyder udmeldingen fra Tobias Noe Harboe fra Danish Fashion Institute (DAFI), som i dag præsenterer et nyt projekt, der placerer designeren i centrum for en bæredygtig modeindustri.
Sådan lyder udmeldingen fra Tobias Noe Harboe fra Danish Fashion Institute (DAFI), som i dag præsenterer et nyt projekt, der placerer designeren i centrum for en bæredygtig modeindustri.

En rapport udgivet af Yale professor Thomas Graedel fastslår, at op til 80% af modens miljømæssige fodaftryk besluttes i designfasen. Derfor er DAFI nu klar til at præsentere værktøjet Design for Longevity, der henvender sig til designere, så de bliver klædt på til at træffe gode, bæredygtige beslutninger. Tobias Noe Harboe, der leder den danske del af ECAP (European Clothing Action Plan) hos DAFI, er selv designer og har tidligere arbejdet for Henrik Vibskov og Bruuns Bazaar, og ved derfor, hvor vigtig det er med et initiativ, der imødekommer bæredygtig mode i øjenhøjde med designeren.

”For DAFI er det vigtigt, at der er fokus på designeren – de skal være med til at tænke bæredygtighed ind fra start til slut. Vi skal gentænke designernes rolle og ikke kun anskue dem som en slags stylist. Bæredygtighed handler ikke kun om produktionsfasen, men også om innovationsløsninger og her spiller designeren en central rolle,” siger Tobias Noe Harboe. Målet for Design for Longevity er at sætte designeren i centrum for den cirkulære økonomi, og derved få designeren til at træffe mere miljørigtige beslutninger i designfasen.

LÆS OGSÅ: “Magten skal tilbage til designeren”

Netop derfor er det vigtigt at få de danske designere til at støtte op om projektets fremtidige proces, da det er nu, de kan være med til at få indflydelse på, hvordan værktøjet bedst muligt udvikles.

”Det nye ved denne tilgang er, at værktøjet kommer til at fungere som en slags inspiration og opfordring til at få hele værdikæden med i processen. Det er det, der skal kræves af en god designer – at fokusere på hele livscyklussen. Dette holistiske fokus er nyt og vigtigt for modebranchen, og det skulle gerne være med til at flytte modebranchens tankegang hen på cirkulær økonomi,” beretter en begejstret Tobias Noe Harboe.

Projektet og det fremadrettede arbejde præsenteres på Planet Textiles konference i dag i København. Hvis du vil vide mere om projektet og sikre dig adgang til Design for Longevity, så skriv til tobias@danishfashioninstitute.dk.