Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi

Dansk forbrug i tomgang?

Selvom der er flere i arbejde og forbrugertilliden blandt danskerne går opad, fortsætter detailsalget med at falde.
Selvom der er flere i arbejde og forbrugertilliden blandt danskerne går opad, fortsætter detailsalget med at falde.

Ifølge Danmarks Statistik er detailomsætningen nu på sit laveste niveau de seneste 2 år. Der var tilbagegang i alle varegrupper, men især beklædning bliver fremhævet med et fald på hele 4,3 procent.

Ritzau/Finans har talt med seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank, der kalder udviklingen i detailsalget “en lille katastrofe”. Han fortsætter, “Der kan herske tvivl om, at vi over de seneste kvartaler har fået en opbremsning i privatforbruget. Og lige nu ligner det unægteligt mere fald end opbremsning.”

Chefanalytiker i Nordea Markets, Jan Størup Nielsen, kommenterer overfor Retail News, at ”Dansk økonomi befinder sig lige nu i en situation, hvor eksporten er sat under et betydeligt pres som følge af stagnationen i den globale handel. Dermed er det overladt til det indenlandske forbrug og investeringer at skabe den nødvendige vækst i økonomien. Det betyder, at hvis ikke detailsalget snart igen begynder at vokse er der en betydelig risiko for, at privatforbruget bliver lavere end forventet, hvilket i sidste ende kan være den afgørende brik der skubber dansk økonomi tilbage mod nulvækst – eller det der er værre.”

Dog lyder det også fra Danmarks Statistik, at alt tyder på, at april måned ikke går i samme retning, og at salget samt forbrugertilliden efter alle indikationer bør rette sig positivt.