Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Dansk brand vil lave sneakers af laks

Til maj lancerer det danske mærke Woden en ny sneakers-kollektion, der er lavet af fiskeskind.
Til maj lancerer det danske mærke Woden en ny sneakers-kollektion, der er lavet af fiskeskind.

”Lakseskind er normalt et spildprodukt, hvor kun én procent af skindet fra laks fra fødevareproduktion bliver genanvendt – resten bliver smidt ud. Men det vil vi nu gøre noget ved,” forklarer Carsten Holm, der er med indehaver af Woden sammen med Peter Hildebrandt.

Wodens research udi fiskeriet har vist, at lakseskindet er optimalt til skoproduktion, da det både er meget stærkere end forskellige typer læder, og har en finere struktur, så sneaksene bliver et lettere produkt end lædersko.

”Selv om lakseskind er så stærkt, er det stadig åndbart, og komforten er bedre, fordi det er så tyndt og fleksibelt. Og så er det et super spændende materiale at kigge på, fordi det nærmest er tredimensionelt på grund af skindets små luftlommer. Det har en meget smuk kontrast og struktur,” siger Carsten Holm.

”Jeg synes både det er spændende, at de bruger et nordisk produkt, og at det er restaffald fra fødevareindustrien. Ligeledes er det godt at se, at der bliver brugt et materiale, hvor der udledes langt mindre C02, end når man normalt bruger læder,” siger Suzi Christoffersen, der er ekspert i bæredygtigt materiale og fortsætter:

”Derudover kan de springe nogle processer over, da strukturen i lakseskindet allerede er der, hvor man med almindeligt læder skulle lave mere forarbejdning. På grund af fiskens størrelse er skindet genialt at bruge til mindre designs, så som til sko, tasker og små kortholdere.”
Den nye kollektion kommer i butikkerne midt i maj, og hos WODEN arbejder man i øjeblikket på at produktudvikle en endnu større efterårskollektion, der også vil være lavet af skind fra andre nordiske fisk.