Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

2015 tilbageblik: Klima er mere end vind og vejr

Både herhjemme og ude i verden var 2015 et år fyldt med miljøsnak og bæredygtigt fokus.
Både herhjemme og ude i verden var 2015 et år fyldt med miljøsnak og bæredygtigt fokus.

COP21

En af de begivenheder der fik allermest opmærksomhed i det forgangne år var klimatopmødet i Paris. Her var flere opråb fra den internationale modeverden, men særligt én gjorde sig bemærket, nemlig en af branchens grand old ladies, Dame Vivienne Westwood. Hun meldte klart ud: kun idioter – her talte hun om politikerne – ville fortsætte med at håndtere miljøet som hidtil set. Som repræsentant for den danske modebranche gjorde virksomheden Vigga sig positivt bemærket, da den modtog prisen for Bedste Bæredygtige Ide til Sustainia Awards 2015 under selvsamme topmøde. Det var Viggas koncept om genbrug af børnetøj, der begejstrede en priskomite blandet andet bestående af Danmarks Connie Hedegaard og tidligere guvernør af Californien, Arnold Schwarzenegger.

Læs begge historier her og her

Grønne fodspor

European Clothing Action Plan, også kendt som ECAP, blev lanceret af EU i efteråret og her er blandt andre Danish Fashion Institute med som partner. Det storstilede pilotprojekt skal stå sin prøve over de næste tre år og det særligt interessante ved ECAP er, at det adskiller sig fra tidligere initiativer, ved at handle om hvad designeren kan gøre for at få tøjet til at leve længere. Altså ikke kun om at vælge de materialer, der har mindst miljøpåvirkning eller den fabrik med de bedste forhold, men tilfører æstetik og funktionalitet som vigtige parametre. Det er især nyskabende at ECAP henvender sig direkte til designerne, i stedet for på klassisk vis kun at tale til CSR-eksperter.

Er du interesseret i at læse mere om projektet, kan du gøre det her

Ny online assistent

Samarbejde og vidensdeling er kodeord på onlineplatformen Fashion Source, der så dagens lys tilbage i november. Fashion Source er et nyt værktøj til den danske modebranche, der forhåbentlig skal være med til at gøre det både billigere, lettere og langt mere effektivt at drive modevirksomhed i Danmark. Platformen har dog også en fod i den bæredygtig lejr, idet den både indeholder et materialebibliotek og en database over producenter, der kun tillades adgang, hvis de kan dokumentere certificeringer af miljømæssig og/eller social karakter.

Vi kan afslutningsvis berette at Danish Fashion Institutes NICE-kontor allerede nu arbejder på højtryk med forberedelserne til Fashion Summit i maj, der er verdens største topmøde om bæredygtighed indenfor mpde, så der bliver helt sikkert også talt CSR i 2016.

Se hvor du finder mere information om Fashion Source her