Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

2015 tilbageblik: Skønhedsidealer målt og vejet

2015 var året hvor større såvel som mindre modeller kom i mediernes søgelys på grund af deres vægt.
2015 var året hvor større såvel som mindre modeller kom i mediernes søgelys på grund af deres vægt.

Kurverne kommer

Magasinet Q meldte ud, at de relancerede deres målgruppe, og at de nu henvendte sig til den almindelig kvinde, om så hun var en str. 38 eller 44 – deres valg af modeller ville ikke længere reflektere det ellers meget homogene skønhedsideal i magasinbranchen. Designer Benedikte Utzon sluttede sig til det kor, og tilføjede et nyt brand til hendes allerede eksisterende portfolie – et mærke der udelukkende skulle fokusere på større størrelser.

Magasinet Cover havde den amerikanske plus-size og supermodel Ashley Graham på forsiden – hun er i øvrigt netop dukket op på Forbes liste over de 30 mest indflydelsesrige amerikanere under 30 år. Læs mere om historien her.

Det Etiske Charter

2015 var også året, hvor modellernes sundhed for alvor kom i søgelyset efter en heftig debat forårsaget af en tynd model i en modeserie. En af konsekvenserne blev at DAFI, Dansk Mode & Textil og WEAR i samarbejde med de otte største modelbureauer, Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) og Danske Modeller (DAMO), lancerede et nyt og opdateret etisk charter der med utvetydige regler og sanktioner skal sikre danske modeller bedre trivsel og et sundt kropsideal.

Læs mere om lanceringen af den nye Modebranchens Etiske Charter her, samt den store opbakning den danske og internationale modebranche her og her.

Der har været stor opbakning omkring projektet, og over 300 moderelaterede virksomheder har underskrevet charteret. Det er ikke kun herhjemme at modellers vægt har været til diskussion i 2015. I Frankrig stod det på den politiske dagsorden, og der blev gennemført en lov, der gør det ulovligt at bruge modeller med en BMI under 18.

Forside-forandringer

I det hele taget var 2015 året hvor krop og køn var rigtig meget på agendaen. Alt for Damerne havde for første gang i over 20 år en mørklødet model på forsiden, og selvom det ikke var noget chefredaktør Tina Nikolajsen ville gøre et stort nummer ud af, så blev der stadig lagt mærke til valget. I kølvandet på Caitlin Jenners Vanity Fair-forside fik også den danske transkønnede model, May Simón Lifschitz, en forside, taletid i DRs Aftenshowet og var med til at sætte debatten yderligere i gang herhjemme.