Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Politikere bakker op om dansk minkproduktion

Imens minkproduktionen i Holland er under pres, nyder branchen bred politisk opbakning i Danmark. Det skyldes blandt andet det lovpligtige krav om uddannelse af nye pelsdyravlere.
Imens minkproduktionen i Holland er under pres, nyder branchen bred politisk opbakning i Danmark. Det skyldes blandt andet det lovpligtige krav om uddannelse af nye pelsdyravlere.

Det hollandske parlament har forbudt landbrug med dyr, hvor indtjeningen kommer fra skindet og ikke fra kroppen. Det rammer blandt andet den hollandske minkproduktion, men herhjemme er der bred politisk opbakning til branchen.

”Produktionen af minkskind er vigtig for dansk økonomi og beskæftiger tusindvis af mennesker. Danmark har en lang tradition for at producere skind af den allerhøjeste kvalitet, der er stor efterspørgsel på. Regeringen har ingen planer om at følge Hollands eksempel,” siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: ”Kopenhagen Fur åbner nyt forskningscenter om mink”

Det skyldes ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, at der er indført tiltag om lovpligtig uddannelse af nye pelsdyravlere og krav om periodisk efteruddannelse af alle avlere. Der er indført obligatorisk sundhedsrådgivning på farmene, ligesom der i en årrække har været øget kontrol.

Eva Kjer Hansen har derfor tillid til, at minkproduktionen i Danmark foregår på en dyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde, og hun bakkes op af både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokratiet. Sidstnævnte mener ikke, at udviklingen i Holland giver anledning til at ændre holdning.

”Vi følger naturligvis med i de undersøgelser, der kommer frem på området. Men vi lægger ikke op til ændringer nu,” udtaler socialdemokraternes dyrevelfærdsordfører Julie Skovsby.

LÆS OGSÅ: ”Hollandsk domstol: Forbud mod minkavl er ulovligt”

I 2012 vedtog det hollandske parlament et forbud mod minkavl. De hollandske minkavlere anlagde efterfølgende en sag mod den hollandske stat, fordi forbuddet mod at holde dyr for at bruge pelsen ikke giver dem erstatning for at miste deres erhverv og deres mulighed for at tjene til livets ophold.

De mener, at det er en overtrædelse af den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som netop sikrer retten til at udøve sit erhverv. Første retsinstans gav dem ret, men nu har den anden retsinstans fældet en anden dom. De hollandske minkavlere vil anke dommen.